"Am prieteni cu facultate care sunt someri". Motivele care au dus la triplarea numarului de elevi in scolile profesionale
Intre o facultate care garanteaza doar o diploma si un loc unde sa inveti o meserie cautata, tot mai multi tineri aleg ultima varianta.
In acest an, peste 35.000 de elevi au inteles ca ar putea sa ajunga buni electricieni, instalatori, bucatari sau cizmari. Drept urmare, s-au inscris de 3 ori mai multi la scolile profesionale. Marea problema este ca in aceste institutii, nu prea mai exista suficienti profesori.
Anul trecut, din cele zece clase profesionale puse la dispozitie de Inspectoratul Scolar Timis s-au format numai sase, in lipsa de elevi. Anul acesta a fost exact pe dos, asa ca s-au infiintat 24.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si asta dupa ce institutiile de invatamant au semnat parteneriate cu diverse companii care le asigura tinerilor un loc de munca imediat dupa ce termina cursurile.
Serghei Marcu, elev scoala profesionala: "Vreau sa invat o meserie. In ultimul timp, parintii nu mai indruma copiii sa vina la o scoala profesionala. Toti vor la un liceu, la o facultate, dar scoala profesionala este o optiune buna si meseriile se cauta."
Dorinel are 15 ani si stie deja ca vrea sa fie electrician. Ca debutant va castiga intre 2000 si 2500 de lei.
Dorinel Fedorca, elev scoala profesionala: "Am ajuns la concluzia ca mai bine fac o scoala profesionala. E mai bine sa am o meserie in viata. Am prieteni care au facut o facultate, dar sunt someri, stau acasa, isi cauta de lucru, nu se descurca."
Insa, la o asemenea cerere, sunt tot mai putini maistri care sa ii pregateasca pe elevi in ateliere. In ultima instanta, scolile au apelat la pensionari.
Iosif Navligu, maistru pensionat: "Nu au mai avut cadre ca maistri, au iesit toti la pensie. Acum sa vedem si noi cum e prima luna si cu pensie, si cu salariu."
Ionel Dima, director Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Timisoara: "In urma cu cativa ani am avut aproape 20 de maistri aici. Insa cea mai mare parte a atins varsta de pensionare".
Elevii care urmeaza o scoala profesionala primesc lunar si o bursa de 200 de lei. De asemenea, unele companii dubleaza din bugetul lor aceasta suma, in cazul in care semneaza un precontract. Cel mai bun exemplu este Scoala Profesionala Germana din Brasov, unde toti absolventii din prima generatie au deja un loc de munca asigurat.