Tinerii care au acceptat sa fie dascali la tara au schimbat viata copiilor din mediu rural. "La inceput se scuipau intre ei"
Un program educativ, finantat exclusiv din fonduri private, dupa un model american, a reusit un lucru de care statul nu este capabil inca. Sa ii convinga pe tineri sa fie dascali la tara.
Primii absolventi sunt deja in paine si merg cu multa bucurie la ore. Copiii simt acest lucru si au prins drag de ei.
Prin jocuri simple acesti copii din comuna Sohatu, judetul Calarasi, au invatat toate partile de vorbire. Dar, mai mult decat atat, Raluca i-a ajutat sa fie mai increzatori si sa-si urmeze visurile. Tanara a facut Facultatea de Jurnalism si un master in comunicare. A simtit insa ca are daruirea unui dascal.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Raluca Lungu, profesoara de limba romana: ''Le-am aratat ca sunt acolo, un om pe care se pot baza la bine si la rau, ca ne putem bucura impreuna si apoi ca impreuna, si nu separat, ne putem dezvolta''.
Si Iulia a facut minuni in ultimul an. Desi locuieste in Bucuresti, ea a ales sa mearga de drag 40 de km tot pana la Sohatu.
Tanara a reusit sa le transmita copiilor si alte lucruri.
Baiat: "Integritate, colaborare... ma ajuta sa ma cunosc mai bine pe mine, sa stiu cum sunt in realitate''.
Iulia Zecheru, profesoara de limba romana: "Cand am ajuns mi-am dat seama ca se bateau, se scuipau, isi puneau piuneze pe scaun, la sfarsitul anului erau o echipa, lucrau impreuna.''
In prima serie, 18 profesori au fost instruiti prin programul ''Teach for Romania'' adus din America.
Alti 30 de tineri au intrat in acest program si din toamna vor ajunge la catedra. Vor incerca si ei sa schimbe ceva in sistemul de invatamant. Spre deosebire de ceilalti profesori ei au o motivatie financiara mai buna. Pe langa salariul primesc si o bursa lunara de cateva sute de lei.
La fel de adevarat este ca vor preda in zone defavorizate.
Liliana Preoteasa, secretar de stat in ME: "E vorba de cadrul didactic, de omul care poate schimba lumea indiferent de conditii, daca doreste, programul are niste particularitati care presupun o finantare superioara, care se pot realiza in limita in care exista sponsori''.
Cu astfel de profesori motivati toti copiii ar fi cu adevarat fericiti la scoala.