Tinerii au început să mănânce mai sănătos de la începutul pandemiei. Peste 50% își gătesc acasă

×
Codul embed a fost copiat

Speriaţi de boală, dar şi forţaţi de împrejurări unii români au început să mănânce mai sănătos. Mai mult decât atât, o treime dintre orăşeni au început să gătească mai des şi să cumpere de la producătorii locali.

Toate aceste lucruri reies dintr-un studiu care a analizat obiceiurile alimentare ale oamenilor în ultimele luni.

Studiul realizat în trei etape, în prima jumătate a acestui an, a arătat că perioada dificilă prin care am trecut şi trecem cu toţii a fost una de conştientizare şi de schimbare de comportament pentru unii români care declară că acum fac alegeri mai sănătoase când vine vorba de mâncare. Astfel, 26% dintre cei intervievaţi spun că mănâncă mai sănătos. La fel, 30% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani au susţinut că îşi cumpără alimente sănătoase, iar dacă ar fi să ne referim doar la bucureşteni, atunci 35% dintre ei fac acelaşi lucru.

Un rezultat surprinzător - tinerii au descoperit bucătăria de acasă. Peste jumătate, adică 52% dintre cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani, au declarat că gătesc mai des în perioada pandemiei. În mod surprinzător, procentul scade odată cu înaintarea în vârstă, dar asta pentru că persoanele mature găteau oricum des şi înainte. Luând însă o altă referinţă, românii de la oraşe, studiul arata că 33% dintre aceştia gătesc mai des.

În acest context, este lesne de înţeles de ce 74% au comandat mai rar mâncare gata preparată.

Citește și
Pandemia a lovit camionetele cu mâncare. S-au înregistrat pierderi de până la 90%
Camionetele cu mâncare, printre afacerile grav lovite de pandemie. Pierderile ajung şi la 90%

În fine, potrivit acestor sondaje, a crescut şi interesul romanilor fata de produsele locale. Dacă înainte de pandemie doar 19% dintre ei cumprau din mediul online alimente de la micii producători locali, acum procentul aproape că s-a dublat aşa că 36% din totalul celor întrebaţi au spus că au ales produse locale.

Şi au spus şi de ce au făcut această alegere: 68% se simt bine că ajută oameni care fac o treabă bună, iar 57% cred produsele locale sunt mai bune decât cele de la supermarket.

Studiile au fost realizate în lunile februarie şi mai, iar cei care au răspuns sunt în principal orăşeni şi au peste 18 ani. Sondajele nu au urmărit şi cantitatea de mâncare consumată de români în pandemie însă specialiştii susţin că, în general, în condiţii de stres oamenii tind să mănânce mai mult.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Un tânăr din Iași a inventat o aplicație pe telefonul mobil, care permite salariaților să mănânce un prânz cald, la birou
Un tânăr din Iași a inventat o aplicație pe telefonul mobil, care permite salariaților să mănânce un prânz cald, la birou

O idee unică de a servi prânzul la serviciu a prins contur la Iași.

Camionetele cu mâncare, printre afacerile grav lovite de pandemie. Pierderile ajung şi la 90%
Camionetele cu mâncare, printre afacerile grav lovite de pandemie. Pierderile ajung şi la 90%

Afacerile cu camionetele cu mâncare, care erau în mare vogă anul trecut, au înregistrat vara aceasta pierderi de până la 90%.

Ce mănâncă turiștii români pe litoral. Ciorba, pe primul loc în preferințe
Ce mănâncă turiștii români pe litoral. Ciorba, pe primul loc în preferințe

Ciorba este pe primul loc în preferințele turiștilor cazați pe litoral la all-inclusive, iar cartofii prăjiți sunt și ei în topul comenzilor.

Un pui de vulpe din Slovacia a devenit vegan. Cum a fost surprins în pădure
Un pui de vulpe din Slovacia a devenit vegan. Cum a fost surprins în pădure

În loc de găini, și alte înaripate, în Slovacia, un pui de vulpe a prins gustul nucilor și alunelor lăsate de pădurari pentru veverițe și păsări.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.