Tinerii au început să mănânce mai sănătos de la începutul pandemiei. Peste 50% își gătesc acasă
Speriaţi de boală, dar şi forţaţi de împrejurări unii români au început să mănânce mai sănătos. Mai mult decât atât, o treime dintre orăşeni au început să gătească mai des şi să cumpere de la producătorii locali.
Toate aceste lucruri reies dintr-un studiu care a analizat obiceiurile alimentare ale oamenilor în ultimele luni.
Studiul realizat în trei etape, în prima jumătate a acestui an, a arătat că perioada dificilă prin care am trecut şi trecem cu toţii a fost una de conştientizare şi de schimbare de comportament pentru unii români care declară că acum fac alegeri mai sănătoase când vine vorba de mâncare. Astfel, 26% dintre cei intervievaţi spun că mănâncă mai sănătos. La fel, 30% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani au susţinut că îşi cumpără alimente sănătoase, iar dacă ar fi să ne referim doar la bucureşteni, atunci 35% dintre ei fac acelaşi lucru.
Un rezultat surprinzător - tinerii au descoperit bucătăria de acasă. Peste jumătate, adică 52% dintre cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani, au declarat că gătesc mai des în perioada pandemiei. În mod surprinzător, procentul scade odată cu înaintarea în vârstă, dar asta pentru că persoanele mature găteau oricum des şi înainte. Luând însă o altă referinţă, românii de la oraşe, studiul arata că 33% dintre aceştia gătesc mai des.
În acest context, este lesne de înţeles de ce 74% au comandat mai rar mâncare gata preparată.
În fine, potrivit acestor sondaje, a crescut şi interesul romanilor fata de produsele locale. Dacă înainte de pandemie doar 19% dintre ei cumprau din mediul online alimente de la micii producători locali, acum procentul aproape că s-a dublat aşa că 36% din totalul celor întrebaţi au spus că au ales produse locale.
Şi au spus şi de ce au făcut această alegere: 68% se simt bine că ajută oameni care fac o treabă bună, iar 57% cred produsele locale sunt mai bune decât cele de la supermarket.
Studiile au fost realizate în lunile februarie şi mai, iar cei care au răspuns sunt în principal orăşeni şi au peste 18 ani. Sondajele nu au urmărit şi cantitatea de mâncare consumată de români în pandemie însă specialiştii susţin că, în general, în condiţii de stres oamenii tind să mănânce mai mult.