Ce mănâncă turiștii români pe litoral. Ciorba, pe primul loc în preferințe
Ciorba este pe primul loc în preferințele turiștilor cazați pe litoral la all-inclusive, iar cartofii prăjiți sunt și ei în topul comenzilor.
Deși sunt la malul mării, oaspeții admit că nu pot renunța la mâncarea cu care sunt obișnuiți. Asă că fructele de mare și peștele proaspăt sunt comandate mai rar. Iar dintre băuturi, berea este cea mai cerută, spun managerii hotelurilor.
O turistă din Sighișoară s-a cazat într-un complex de trei stele all-inclusive, în Mamaia. Ne spune că și în concediu îi place să mănânce ca acasă. Ciorba nu lipsește din meniu, în special cea cu afumătură.
Și la la patru stele, la all inclusive, tot preparatele românești sunt preferatele oaspeților, spun hotelierii.
Turistă: „În primul rând nu ratez ciorba și în al doilea rând desertul.”
Turistă: „Pulpe de porc cu cartofi și salată, pot să zic că pot să mănânc orice”.
Horia Zeca, bucătar șef: „Astăzi avem pomana porcului, tochitură, mititei”.
După ciorbă și cartofi prăjiți, pe locul al treilea în topul consumului la all-inclusive este pâinea. De exemplu, la un hotel cu 300 de turiști sunt aduse zilnic 50 de kilograme de pâine.
Deși vin la malul mării, clienții comandă mai rar pește sau fructe de mare, spun managerii de restaurante. Marcel, un turist din Baile Felix, e printre puținii care preferă preparatele cu specific local în concediu.
Turist: „Am încercat și chestii noi, gen pește, caracatiță, scoici, dar astea pe seară".
Liliana Belu, administrator complex hotelier: „Cei care stau într-un sejur mai lung clar optează în fiecare zi pentru altceva".
Nici când vine vorba despre băuturi, românii nu-și schimbă gusturile în concediu.
Liliana Nicolae, șef sală: „Berea, răcoritoarele și băuturile spirtoase. Da, exact, băuturi spirtoase la 40 de grade”.
Un român consumă în medie, într-un an, 96 de kilograme de pâine, 58 de kilograme de carne și 36 de cartofi, arată datele Institutului Național de Statistică pentru anul 2019.