The Economist a calculat anul in care se va naste ultima romanca. Brazilienii raman singuri pe Terra

Ultima actualizare: 17-10-2012 12:02

Rata de fertilitate si cea de reproducere sunt din ce in ce mai mici, de la an la an. Cand se va naste ultima fata din Romania, dupa cele mai recente calcule.

Cel putin asta sustine prestigioasa publicatie The Economist, care a calculat statistic, pentru 21 de tari printre care si Romania, perioada in care va avea loc apusul popoarelor.

Mai intai jurnalistii au analizat fenomenul in Asia, unde din ce in ce mai multe femei s-au emancipat si, fie au divortat de parteneri, fie nu s-au mai casatorit, cert este ca au ales celibatul ca mod de viata. Din acest motiv fertilitatea a scazut dramatic. Problema este ca asiaticii nu sunt singuri si ca ei, in alte 83 de tari si teritorii din toata lumea, potrivit ONU, femeile nu vor mai procrea fete care sa le inlocuiasca, daca nu cresc ratele fertilitatii. 

In Hong Kong, de exemplu, de la un grup de 1.000 de femei se asteapta sa se nasca doar 547 de fete, conforma ratelor fertilitatii din prezent. Asta inseamna ca locuitorii din Hong Kong au o rata de reproducere de doar 0,547, statistic vorbind. 

Computerul este o mina de aur, la propriu. Iata cum se scoate metalul pretios din circuite. VIDEO

Daca nimic nu se schimba intre timp si continuand rationamentul, acele 547 de fete vor ajunge sa nasca la randul lor 299 de alte fete si tot asa mai departe. La o astfel de rata, potrivit calculelor The Economist, vor fi necesare doar 25 de generatii pana cand populatia de femei a Hong Kong-ului se va reduce de la 3,75 milioane la doar una singura.

In prezent, varsta medie la care o femeie ramane gravida si aduce pe lume un copil este de 31,4 ani, asa ca se asteapta ca ultima fata sa se nasca in anul 2798.

Asta dupa ce vecinii din Macau, de pilda, care au deocamdata o rata de reproducere mai mare, dar o populatie mai mica, sa nu mai existe deja pe aceasta planeta.

Grafic: The Economist.

Dupa aceasi logica, statistica e drept, Japonia, Germania, Rusia, Italia si Spania nu vor apuca noul mileniu.

Ca sa nu mai vorbim despre Austria sau Romania, ale caror destine par pecetluite sa se incheie in jurul anului 3200.

Chiar si China, care are deja o istorie de 3.700 de ani, ar mai avea doar 15 secole de "trait", daca trendul din prezent continua.

Remarcabil ar fi faptul ca ultimii pe Pamant vor ramane brazilienii, "programati" sa isi incheie socotelile pe aceasta lume prin anul 5000, la aproximativ 500 de ani dupa canadieni si la 1.500 dupa locuitorii din Iran.

Sursa Foto: Diana Moldovan/Facebook

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO