Romanii trebuie sa invete sa recicleze gunoiul. Autoritatile locale vor putea sa aplice sistemul "platesti cat arunci"
Romanii trebuie sa invete sa recicleze gunoiul. Guvernul a votat o ordonanta prin care le permite autoritatilor locale sa aplice sistemul numit "platesti cat arunci".
In aceste conditii, primariile care pun la punct colectarea selectiva a gunoiului, pot stabili un pret mai mic sau chiar zero pentru deseul menajer.
Totul este ca oamenii sa separe hartia, sticla si metalul de resturi.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Romania are acum o singura localitate care se poate lauda cu un sistem complet de colectare selectiva. Este vorba de Targu Lapus, din Maramures, care recicleaza 60 la suta din deseuri.
Primaria a cheltuit in 2008 1 milion de euro, a cumparat autocompactoare si pubele separate. 13.000 de oameni arunca acum gunoiul separat.
Sute de localnici au fost amendati pentru ca nu au stiut sau nu au dorit sa colecteze selectiv. Pana la urma, oamenii s-au obisnuit cu ideea.
Localnica: "S-a dat si pubele la inceput. Nu e greu, deseurile menajere separate, sticlele din plastic separat…"
Localnicii platesc 4,5 lei taxa pentru gunoi. Modificarea legii permite primariei sa reduca taxa in functie de cantitatea de gunoi reciclata. Guvernul spera ca si alte primarii vor dori sa introduca sistemul.
Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului: "Tipul de reciclare a deseurilor trebuie sa ajunga la un nivel de 50%, in conditiile in care, in acest moment, este variabil de la judet la judet, de la 4% la 18%. Sunt niste norme un pic mai stricte, sunt niste norme optionale pentru autoritatile locale, dar aceste norme optionale vor fi urmarite mult mai atent si se introduc si niste sanctiuni".
Mitru Lese, primar Targu Lapus: "Am propus ministerului inca o solutie pentru zero deseuri, daca am avea o statie de concasare pentru material de construcxtie."
Materialele rezultate din statia de concasare sunt folosite la reabilitarea drumurilor. De altfel, primaria castiga bani. Zilnic aduna 20 de tone, in mare parte plastic si sticla, si le vinde in Franta sau Ungaria.
Rata de reciclare in Romania este de 4,3 la suta, in conditiile in care obiectivul este de 50 la suta pana in 2020.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, reciclare, deseuri, gunoaie, gunoi,
Dată publicare:
13-10-2016 18:39