Tesaturile lucrate manual in Romania se vand pe toate continentele. Strainii platesc si 1000 de euro pentru un covoras
In era tehnologiei si a vitezei, tesaturile realizate in razboiul bunicii sunt din nou la moda.
Strainii, dar si romanii, investesc mii de euro pentru a-si decora camerele cu tesaturi lucrate manual. Si la noi, fenomenul designelui interior cu elemente traditionale a inceput sa prinda contur.
Trebuie insa sa ai pregatit si un buget pe masura, de exemplu un covor ajunge sa coste pana la 1000 de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Genoveva Hossu: "Un interior bine structurat folosind aceste elemente traditionale este important sa pastreze autenticitatea lucrarilor din trecut."
Genoveva Hossu este designer si spune ca decorul cu accente traditionale incepe sa devina un fenomen. Lucrurile interpretate in texturi moderne se gasesc la toate colturile. Cele autentice in schimb, necesita o investigatie mult mai amanuntita. Cum ar fi covorul din aceasta camera, unde isi petrece timpul cu familia.
Genoveva Hossu: "Aici o sa vedeti foarte bine imbinarea intre classic si contemporan."
Dam putin timpul inapoi si mergem direct la producator. In judetul Alba, doamna Elena a invatat tainele tesutului la razboi de la mama ei. Acum are trei razboaie unde tese sute de metri de panza si covoare extrem de apreciate peste hotare. Modelele alese sunt si ele vechi. Un covor de 2 m ajunge sa coste si 1000 de euro.
Mester popular: "Fiecare bucatica ii luata cu degetele si lucrata, fiecare bucatica ii dam model de la un trandafir, la un vapor. 1000 de euro, sub 1000 nu l-as da, stiu cat ii de munca la el. Strainilor le place, ca la ei nu se intampla asa ceva ce se intampla la noi. Nu se uita nici la bani."
La Bucerdea Vinoasa, doamna Ileana se mandreste cu obiectele de artizanat extrem de apreciate de straini. Tehnica folosita de mesterii populari este aceeasi ca acum zeci de ani. Se pune urzeala din fir de bumbac, se inavadeste si apoi se tese.
Ileana Mohora, mester popular: "Strainii sunt interesati de majoritatea produselor, dar cel mai mult sa le aminteasca de bunici, avem aici un pres cu urzala de bumbac cu bateala de lana cu canepa."
Faima covoarelor viu colorate din Maramures a ajuns pe toate continentele. Drept exemplu, egiptenii, asiaticii ori americanii si-au impodobit locuintele cu carpetele intesate de traditie si culoare.