Afacerea cu care Andrei, un tanar de 16 ani din Romania, a dat lovitura. Are comenzi din toata Europa si este foarte apreciat

Dată publicare: 15-02-2015 08:43
Dată actualizare: 18-02-2015 07:01


In era tehnologiei si a evolutiei, exista inca adolescenti care tin la traditii. Andrei are doar 16 ani, dar a cusut zeci de ii, a tesut sute de metri de panza sau prosoape si a tors zeci de saci de lana.

Andrei are 16 ani si este elev in clasa a 11-a. E deja un mester popular recunoscut in Barlad. De patru ani, isi castiga singur banii de buzunar, cu talentul pe care l-a mostenit de la bunica lui, cea care l-a si initiat in tainele mestesugului popular, inca de cand era mic. Andrei Vladimir: "Mi-a aratat razboiul si am prins drag de acest mestesug. Sa tes e mai usor. Daca nu torc macar un fus sau sa tes macar o palma, parca a trecut ziua degeaba".

Citeste si: Ia romaneasca, in patrimoniul UNESCO. Cum a ajuns comoara "din lada bunicii" la vedete precum Nicole Kidman sau Halle Berry

Merge la targuri de profil si are comenzi din partea pasionatilor de produse traditionale din toata Europa. Andrei Vladimir: "Acum tes panza de bumbac pentru costum popular, pentru camasi, poale, pentru naframe. Am mai facut si covoare, cuverturi, prosopape pentru nunta, orice am facut."

Liliana Radu, diriginta lui Andrei: "In aceasta zona, e singurul care prelucreaza canepa, de la cules, pana la prelucrat, stie sa toarca."

La 4 ani, Andrei a cusut primul mileu, iar doi ani mai tarziu a tesut un prosop din borangic. Din mainile lui Andrei ies adevarate opere de arta: ii, camasi, braie, prosoape, cuverturi. Asa a ajuns sa aiba comenzi in Grecia, Olanda, Anglia, Spania sau Rusia. Andrei Vladimir: "In strainatate sunt apreciate. Am dat saptamana trecuta niste prosoape in Grecia, cu 50 de euro bucata, iar la noi le dadeam cu 20 de lei, niste prosoape de canepa. Am comenzi foarte multe, n-am timp".

Lucreaza ore intregi, dar pentru ca ii place, nu simte cand trece timpul. Andrei Vladimir: "In vacanta stau de dimineata si pana a doua zi dimineata. Sunt invitat pe la targuri de mesteri populari. Cel mai mult am castigat la un targ 43 milioane de lei".

Din banii pe care-i face, Andrei isi procura materialele necesare, pune deoparte pentru facultate si isi ajuta si familia. Mama lui Andrei: "E o munca extraordinara, pentru un copil de 16 ani e mult. Ma ajuta si pe mine cu bani. Vreau sa fie un renumit mester popular, sa fie apreciat".

Desi are o pasiune populara, Andrei este conectat la tot ce se intampla. Iese uneori in cluburi si are si cont pe Facebook. Mai departe isi doreste sa urmeze cursurile Universitatii de Arte din Capitala.


VIDEO PROTVPLUS.RO