Te vezi la Stirile Pro Tv: Holbav, intunericul din inima tarii
In aceasta saptamana, Cristian Tabara a ajuns intr-un loc uitat la propriu de civilizatie: Holbav, judetul Brasov. Numele insusi pare sa-i fi influentat localitatii destinul intr-o oarecare masura.
In germana, Hohlbach inseamna paraul gaunos. Asa se face ca in anul 2009, o localitate ce-si are vatra la doar 20 de kilometri de orasul Brasov, se cufunda in bezna odata cu inserarea, pentru ca zona nu este electrificata in totalitate. Un numar impresionant de familii traiesc total izolate, iar atunci cand ninge este aproape imposibil ca cineva sa ajunga la ele.
Oamenii de aici par a fi nascuti pentru a se chinui. Dintotdeauna, viata lor a fost o lupta continua: cu distantele, cu intunericul, cu neajunsurile. Daca lumea e preocupata mai nou de laptopuri, IPod-uri sau alte minuni tehnologice moderne, zeci de familii din Holbav si-ar dori sa aiba posibilitatea de a avea in casa un banal frigider. Pana cand curentul electric va ajunge si pe ulita lor, acest lucru ramane imposibil.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inca de mici, copiii sunt invatati cu greul. In ciuda faptului ca animale salbatice dau tarcoale zonei, ei strabat singuri, pe jos, distantele pana la gradinita sau scoala. Odata intorsi acasa, sunt nevoiti sa-si faca temele la lumina lampii. Iar numarul celor care isi iau diploma la lumina lampii nu este unul mic. Aproximativ 50% din elevii din Holbav provin din zonele izolate de pe dealuri.
Zi de zi, nu mai putin de 50 de copii strabat cei 14 kilometri pana la scoala si, desi nu beneficiaza de minime conditii, sunt foarte constiinciosi. Lipsesc de la scoala doar atunci cand natura se dezlantuie, facand ca ploile torentiale sau zapezile sa puna stapanire pe drumuri. Eforturile lor par a fi insa zadarnice, pentru ca asa cum marturisesc si dascalii din localitate viitorul lor este unul limitat. Cei mai multi urmeaza doar scoala generala, tocmai pentru ca situatia financiara nu le permite sa-si continue studiile.
130 de miliarde. O suma colosala pentru oricine, de-a dreptul fabuloasa pentru primaria din Holbav. Insa de atat ar fi nevoie pentru electrificarea tuturor locuintelor. Desi doua proiecte au fost inaintate celor avizati, in Holbav nu se face lumina, iar viata satenilor se desfasoara in aceleasi ritmuri in care s-a desfasurat dintotdeauna.