Te imbolnavesti peste hotare? Poti fi tratat gratuit
Romanii nu-si cunosc drepturile nici in tara, nici in strainatate. Este esential sa stiti ca puteti fi tratati gratuit, in orice spital european, in caz de urgenta.
Avem si formulare care ne dau aceleasi drepturi ca si asiguratilor din vest, atunci cand mergem sa studiem sau sa muncim in afara tarii.
In 2009, peste 4.700 de romani au avut nevoie de ingrijiri medicale in spitalele din tarile Uniunii, iar serviciile le-au fost decontate de statul roman.
Acestia au facut investigatii, operatii, dar si analize si cure de tratament in tari precum Germania, Ungaria, Austria, Italia si Spania.
Aproape 2.000 au avut nevoie de ingrijiri medicale pe perioada vacantei sau a sederii indelungate intr-o alta tara. Au fost insa si 642 de romani care s-au dus in alte tari ca sa primeasca tratament medical, satui de spitalele de la noi. Multi au ales Ungaria.
Au fost si romani care s-au dus sa se trateze de cancer in Austria sau Germania. Acestia si-au achitat acolo serviciile, dar la intoarcere, in baza unei legi, si-au recuperat o parte din banii cheltuiti.
Exista insa si fenomenul invers: numarul strainilor care au beneficiat de tratamente in spitalele de la noi a crescut de peste 40 de ori.
Statul le permite celor satui de spitalele noastre sa se trateze in Occident. Omul isi plateste tratamentul in clinica din vest si isi poate recupera o parte din bani de la Casa de Asigurari care returneaza contravaloarea serviciilor medicale, dar la nivelul tarifelor din tara. Daca bolnavul s-a tratat de cataracta in Ungaria si a dat 300 de euro, acasa ia doar 80 de euro.
Nu uitati nici de cardul european de asigurat care poate fi util in orice spital din Uniune daca aveti o urgenta sau o boala acuta.
Poate aveti ghinionul sa patiti ceva si nu aveti nici asigurare, nici card. Nu-i nimic, platiti din buzunar, iar odata intorsi in tara, in 90 de zile, vi se deconteaza integral.
In schimb, cei care pleaca sa lucreze sau sa studieze in alta parte, dar se imbolnavesc, au parte de ingrijiri gratuite, in baza formularului E - 106. Pensionarii au nevoie de formularul E - 121.
Romanii cu bani ce nu vor sa depinda de nimeni pot alege o asigurare privata care are acoperire in Germania si Austria. Politele pornesc de la 120 de euro.
In cazul pachetelor de lux din domeniul sanatatii, prima sare de 1.000 de euro pe luna, insa oamenii beneficiaza nelimitat de medicamente, investigatii, interventii chirurgicale, rezerva, asistenta, dieta personalizata si transport cu avionul.
Cateva sute de persoane si-au facut asigurari private in strainatate si au optat pentru polite de 250 de euro pe luna.