Te-ai debransat, platesti oricum caldura de pe holul blocului. Afla de ce
UPDATE: Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunale, le da o lovitura serioasa romanilor, care stau in blocurile vechi. Practic, autoritatile ii informeaza, ca vor da si mai mult, la intretinere.
Statul vrea sa scoata de undeva bani, pentru tevile care trec prin apartamente, pe motiv ca ne incalzim si de la ele. Pana acum, fie nu plateam deloc pentru aceasta sursa, fie sumele erau simbolice.
Toata scumpirea pleaca de la tevile care trec printr-un bloc, de la subsol si pana la ultimul etaj, prin apartamentele oamenilor. O sursa de caldura care trebuie platita de toata lumea la valoarea reala spune ANRSC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Practic, autoritatile au cerut asociatiilor sa masoare schimbul de caldura rezultat prin aceste tevi. Acest lucru nu a fost dus la indeplinere de majoritatea asociatiilor motiv pentru care acum se aplica planul B.
Cota comuna se calculeaza din burta la 30% din valoarea totala a facturii de caldura a blocului, potrivit aceluiasi ordin al ANRSC. Adica vorbim deja despre o crestere de cateva zeci de lei pe luna.
La fel de nemultumiti par insa si cei care au facut aceste masuratori.
Autoritatile evita cuvantul scumpire si spun ca ordinul nu face altceva decat sa scoata la iveala fraudele facute pana acum.
Asadar trecem iarna cu o solutie de compromis. O scumpire de 30% din valoarea totala a facturii pentru cei care nu au facut masuratori. De la anul, toate asociatiile de proprietari vor fi obligate sa se ocupe de asta.
Cota comuna inseamna toata caldura data de caloriferele de pe scara sau de tevile incalzite care trec prin casa, chiar daca ai caloriferele oprite. In aceasta situatie, sunt afectati atat cei care au centrala si stau intr-un bloc unde nu toata lumea s-a debransat, cat si cei care au repartitoare.
Cei care au centrala, trebuie sa plateasca pentru caldura emanata de tevile care le trec prin casa.
Cei care au repartitoare vor plati bineinteles pentru caldura de la calorifer, dar si pentru caldura data de tevile comune.
Acolo unde nu s-au masurat tevile, toata lumea plateste la fel de mult la intretinere pentru cota comuna. Adica 50 la suta din totalul facturii pe bloc, impartit la numarul de apartamente.
Pentru luna octombrie, procentele s-au tradus pentru unii in cel putin 30 de lei in plus la factura. Iar frica oamenilor este sa nu ajunga sa dae in decembrie sa nu plateasca 50 la suta mai mult in decembrie fata de anul trecut.
Valoarea fixa ramane valabila doar pentru iarna aceasta. Pentru ca de la anul, toate asociatiile vor fi obligate sa masoare tevile.
Repartitoarele martor, solutia autoritatilor pentru transparentizarea cheltuielilor unui bloc