Tatuajele pe față, gât sau mâini pot scădea șansele de angajare. Liceenii, sfătuiți să aștepte

×
Codul embed a fost copiat

Un tatuaj făcut în adolescență, pe față, pe gât sau pe mâini, poate scădea serios șansele de angajare. E unul dintre argumentele cu care artiștii încearcă să îi convingă pe liceenii care vor un tatuaj să mai aștepte.

Tot mai mulți elevi sunt dornici să aibă un semn distinctiv la vedere. Legea le permite acest lucru dacă au între 16 și 18 ani și acordul părinților. Din păcate, unii tineri merg la saloane fără autorizație, care lucrează mai ieftin, dar cu multe riscuri.

Are o pereche de aripi verzi-albastrui tatuate pe ceafă şi pulpa piciorului stâng, învelită într-o folie prin care se vede cerneala unui alt tatuaj, proaspăt bătut.

Elevul e în clasa a 10-a şi vrea o carieră în alimentaţia publică. Regulamentul şcolar general nu interzice ornamentele permanente pe corp- piercinguri şi tatuaje, aşa că tot mai mulţi liceeni aleg un model, apoi bat la uşa artiştilor.

Carol Staicu: ”Chiar ieri am primit un mesaj de la un băiat de 14 ani. Voia şi fără să ştie părinţii lui cumva!”

Costi Azoiței, artist tatuator: „Acum e noua tendinţă cu vedetele care se văd şi la televizor. Direct cu tatuaje pe ochi, pe frunte, pe pumni, pe degete. Un semn de infinit, o pană, semne din astea banale, care pun pariu că peste 5 ani de zile le vor regreta. Primul tatuaj l-am făcut tot aşa, 15-16 ani, habar nu aveam ce sunt alea tatuaje şi am ajuns să le regret.”

Un ordin al Ministerului Sănătăţii de acum 5 ani permite tatuarea persoanelor cu vârste între 16 şi 18 ani doar dacă sunt însoţite de un părinte său tutore, care să semneze la faţa locului o asemenea declaraţie, cum că înţelege procedurile prin care va trece minorul. Saloanele oficiale au şi un asemenea registru al clienţilor, care arhivează detalii legate de tatuaj.

Tatuarea minorilor în zonele intime e interzisă, dar şi tatuajele vizibile sunt cu bătaie lungă. O ordonanţă din 2018 nu permite intrarea în examen a candidaţilor care vor să devină poliţişti, dar au tatuaje pe care uniforma de vară nu le acoperă. Iar un studiu făcut în Scoţia arata că, într-o selecţie de resurse umane, cei tatuaţi obţin scoruri mai slabe, deşi au aceeaşi pregătire ca cei netatuați. Iată de ce un artist olandez a amânat două decenii să îşi facă un desen pe craniu.

"Oriunde mergi, dacă ai ceva tatuat pe faţă nu poţi ascunde. Şi este posibil să nu fii angajat nicăieri, pentru că se tem de reacţia clienţilor."

Sorin Faur, specialist HR: În special în front office-uri, băncile, zona de horeca, relaţii publice, PR, media, advertising.
Reporter: Dar cum spun angajatorii? Nu te luăm pentru că...?
Sorin Faur, specialist HR: Nu e o recunoaştere pe faţă a acestui motiv. Angajatorii vor refuza astfel de candidaţi pe motive care ţin de competență, care ţin de încadrarea pe post.

Însă tot tatuajele sunt parte din brand în alte domenii. Într-o echipă toţi frizerii sunt tatuaţi. Clienţii află povestea picturilor pe piele în timp ce sunt tunşi.

Citește și...
Cum arată tânăra care și-a tatuat fața astfel încât nimeni să nu o mai angajeze
Cum arată tânăra care și-a tatuat fața astfel încât nimeni să nu o mai angajeze

O tânără din Marea Britanie și-a tatuat fața astfel încât nimeni să nu o mai angajeze. Kayleigh Peach, de 26 de ani, din Birmingham are tatuaje pe 60% din suprafața corpului. Femeia și-a tatuat și cuvâtul „blestemată” deasupra ochiului drept.

Recomandări
Iarna a pus stăpânire pe România. 27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă
Iarna a pus stăpânire pe România. 27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă

Iarna a venit brusc, la final de ianuarie, și a cuprins în forță jumătate de țară. A nins susținut și a bătut viscolul. În cinci județe este cod portocaliu de vreme rea.

Putin vrea să revendice o „bucată uriașă” din Oceanul Arctic. Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate
Putin vrea să revendice o „bucată uriașă” din Oceanul Arctic. Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a transmis, vineri, în cadrul Consiliului de Securitate, că Rusia dorește să extindă limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic.

Polonia va trimite Ucraina alte 60 de tancuri modernizate: „Încercăm să avem un rol conducător prin puterea exemplului”
Polonia va trimite Ucraina alte 60 de tancuri modernizate: „Încercăm să avem un rol conducător prin puterea exemplului”

Premierul polonez a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei încă 60 de tancuri modernizate, pe lângă cele 14 Leopard, pe care s-a angajat să le livreze alături de alți aliați.