Tatuajele medicale încep să acopere traume și în România. În Austria sunt decontate de stat
Tatuajele în scop medical devin și în țara noastră parte a procesului de vindecare la pacienții care au suferit traume. Vorbim despre accidente arsuri pe mari suprafețe și operații care au lăsat cicatrici mutilante.
Este o metodă prin care cei afectați scapă de semnele unor amintiri neplăcute, spun chiar chirurgii plasticieni și oncologii. În alte țări ale lumii tatuajele reparatorii sunt decontate de asigurarea medicală de stat.
La doi ani, Nadia a fost victima unui accident casnic. Timp de trei decenii, de suferința de atunci i-a amintit o cicatrice masivă.
Despre acoperirea semnelor cu tatuaje s-a sfătuit cu medicul ei, apoi a mers de la Arad la București. Rezultatul, spune ea, îi aduce în sfârșit alinare.
Nadia Tătaru: ”Încă este emoționant să vorbesc despre el. Adică nu m-am dus pregătită în sensul ăsta ”uite, vreau desenele astea, care spun asta despre mine”. L-am lăsat pe el întru totul. Și a făcut o poveste foarte interesantă”.
Costi Azoiței, artist tatuator: ”A fost un caz special. De jos de la laba piciorului până sus pe umăr. Au bătut drumul de la Arad la București de două ori pe lună, timp de un an de zile aproape”.
Adriana Stere: ”Cicatricea trebuie să fie stabilă înainte de a o transforma cu un tatuaj. Asta poate însemna chiar mai mult de un an de la accident sau intervenția chirurgicală. Sigur că în orice situație e important pe mâna cui vă lăsați pielea, dar în asemenea cazuri alegerea unui artist cu experiență e crucială. Pielea cicatrizată are mai multe texturi, grosimi și culori pe o suprafață restrânsă. Dacă tatuatorul nu controlează bine acul și nu anticipează reacția pielii la ficare mișcare, nu doar că vopseaua poate fi absorbită inegal, dar țesuturile pot fi lezate și mai mult, după agresiunea inițială”.
Austria asigură decontarea tatuajelor medicale
Iată de ce, în alte țări, clinicile de chirurgie colaborează cu anumiți artiști. Valabil inclusiv pentru cele care fac interveții majore. Dramatică este situația femeilor care rămân fără sâni, după un cancer extins.
Dr. Carmen Giuglea, specialist chirurgie reparatorie: ”Această tehnică de mastectomie este ghidată de rezultatul anatomo-patologic. Se poate folosi tatuajul medical pentru înlocuirea areolei pe care nu o mai are pacienta cu o zonă pigmentată care să mascheze”.
În Austria, asigurarea de stat acoperă fără probleme și tatuajele medicale.
Andy Engel, artist tatuator: ”Au fost 15 ani de efort comun ca să convingem Asigurările să plătească aceste tatuaje. Am muncit eu, medicii, pacienții și am reușit”.
În România se decontează implanturile după extirparea sânului și sunt cazuri în care pacientele au așteptat o perioadă lungă pentru a primi finanțarea.