Targurile de Craciun, "importate" din UE, puse in practica romaneste!
Celebrele targuri de Craciun, pline de magie, rasar la sfarsit de an, in marile orase europene. Daca cele din Austria, Germania sau Anglia te duc cu gandul la traditie si bunastare, ale noastre fie sunt inchise, fie sunt pline de lucruri indoielnice.
Dupa chipul si asemanarea celor din fata primariei vieneze, au aparut, in Piata Unirii, sute de casute din lemn lacuit. Pacat ca sunt inchise! Au program de la pranz pana noaptea, dar practic, peste zi, clientii lipsesc si oblonul e tras.
Spre seara, ne intrecem insa cu omologii cu experienta. Austriacul isi intinde taraba cu globuri pictate de el si te primeste cu verva, obraji rosii de frig sau de punci, pe care el insusi il vinde.
Romanul, in schimb, te priveste precaut. Se asigura intai ca vrei sa cumperi, nu sa furi, si abia apoi isi prezinta oferta.
Craciunul are insa si gust particular. In Viena miroase a turta dulce, mere-caramel si painici vanilate sau a svaiter topit pe plita.
La Bucuresti, adulmeci cu greu o bucata de slana, pastrama romaneasca uscata sau o vata de zahar. Abunda insa traditia altora. Salamul, ceapa murata, sardina si branza sunt "import Italia". Iar caltabosul, zacusca si bradurtii de ceara au pasaport unguresc.
Ca sa guste Craciunul de peste hotare, romanii sunt invitati sa lase 37 de lei pentru un bol de hamsie sau sa puna in punga anghinarii murate si gogosari umpluti, la 100 de lei kilogramul.
Privitul si degustarile nu costa insa nimic. Iata cele mai pretioase valori, la targul de Craciun "ca la romani".
La Dresda s-a deschis, acum cateva zile, cel mai vechi targ de Craciun!