Tara in care anual apar 90 de biserici noi. Cum reactioneaza preotii in timp ce romanii se plang ca nu au scoli si spitale

Ultima actualizare: 23-02-2015 07:03

Bisericile se inmultesc, uneori peste nevoile credinciosilor. In Sibiu, doua lacasuri sfinte vor fi construite in incinta unor unitati militare.

Potrivit unei hotarari de Guvern, terenurile au trecut din administrarea armatei in grija Mitropoliei Ardealului. Pe langa ele, enoriasii spun, ca ar avea nevoie, de gradinite si parcuri. Iar in Dambotiva, banii atribuiti anul acesta bisericii, de la bugetul local, a nascut discutii aprinse.

Doua milioane de lei au decis consilierii judeteni din Dambovita sa aloce anul acesta pentru biserici. 200.000 de lei vor merge numai pentru renovarea sediului Arhiepiscopiei din Targoviste. Unii alesi acuza ca fetele bisericesti ar fi umflat devizele prezentate in comisia de buget.

"Sunt foarte multi bani alocati pentru arhiepsicopie in judetul Dambovita atata timp cat pentru scoli si alte categorii sociale nu sunt deloc. Ar trebui cineva sa se uite pe expertiza tehnica, pe consultanta, nu poti sa pui niste preturi care n-au acoperire, sume mari. Asa au facut", a spus Dragos Paraschiv, consilier judetean, Dambovita.

Biserica respinge acuzatiile."Nu este adevarat, noi lucram cu firme specializate, astea sunt preturile", a replicat preot Marian Puiescu - purtator de cuvant pentru Arhiepiscopia Targoviste

In Dambovita sunt 350 de biserici, alte cateva zeci sunt in constructie iar o parte din banii de la buget ajung la ele. In acelasi timp, o scoala generala noua si moderna din comuna Pietrari nu este folosita de patru ani pentru ca nu sunt bani pentru centrala.

"Ar fi nevoie de 200 de mii de lei, toata primaria, toata comunitatea nu are aceasta suma", a spus Eugen Ciubotariu, profesor Scoala Pietrari, jud.Dambovita

Departe de aceasta problema, Mitropolitul Ardealului sustine ca sunt prea putine lacasuri de cult. "Calculand spatiile pe care le avem si chiar daca pui doi sau trei pe metrul patrat eu cred ca ne-ar mai trebui vreo 20 de biserici, 30. Suntem acuzati ca facem mai multe biserici decat scoli. Copiii la scoala nu-i dam noi. Statul este dator sa faca spitale si sa acorde asistenta sociala, asistenta medicala."

Enoriasii din Sibiu, unde se vor ridica doua biserici noi, spun ca biserica ar fi putut ajuta cu acesti bani comunitatea pentru alte proiecte. Mai ales ca una dintre ele va aparea la nici 500 de metri de o alta recent inaugurata. "Si biserica are un rol si un rost, dar cred ca sunt suficiente", spune o localnica.

"Nu vad de ce sa se mai construiasca inca o biserica! Gradinita e una sau doua in tot cartierul!" s-a plans un barbat.

In Romania, conform secretariatului de stat pentru culte exista peste 18000 de biserici din care 70% ortodoxe. La ultimul recensamant 18 milioane de oameni si-au declarat religia. 3 sferturi dintre ei sunt ortodocsi.

Fiecarei biserici ii revin 1000 de enoriasi, in timp ce un medic de familie, are grija de 2000 de pacienti. Anual, apar in Romania 90 de biserici noi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO