Tabără inedită pentru copii: "Ducem mai departe o moștenire"

Ultima actualizare: 28-07-2021 09:21

Cei mici învață multe lucruri și în vacanța de vară, dar în timp ce petrec timp în aer liber, se distrează și leagă prietenii.

 

În Bistrița, spre exemplu, zeci de elevi se află în aceste zile într-o tabără mai puțin obișnuită. Alături de profesori și specialiști se plimbă pe dealuri pline de flori.

Învață să le deosebească și culeg plante medicinale. Iar la Târgoviște, un eveniment organizat în parc i-a făcut pe cei mici să renunțe la Internet și să petreacă timpul împreună.

30 de elevi însoțiți de profesori și ecologișți merg ore bune pe jos, prin păduri, pășuni și pe cursul râului Bistrița, pentru a găsi plante medicinale. Se află, pentru 3 zile, într-o tabără mai puțin obișnuită. Tinerii învață ce plante sunt tămăduitoare și cum trebuie culese, astfel încât să protejeze mediul.

„O să știu ce o să culeg și ce este bine pentru corp sau ce aș putea să fac cu plantele respective”, a spus un copil.

După primii kilometri parcurși, desaga este plină de plante tămăduitoare.

„Nalbă, sunătoare, scai vânăt, săpunari, coada șoricelului, mac, pelin”, arată un copil ceea ce a adunat.

„Coada șoricelului. Foarte comună în flora din zona de dealuri. Se folosește în afecțiunile gastrice, intestinale”, a explicat o femeie.

„Am venit ca să învăț ce plante medicinale sunt bune pentru ceaiuri atunci când ești răcit, când tușești”, a spus un participant.

Deși sunt conectați cu natura, elevii nu au renunțat la telefoane, care, de această dată, i-au ajutat să recunoască florile.

„Intrăm pe aplicația Google și în dreapta sus este o camera. Noi alegem o floare și așteptăm să o identifice cât de cât. Apăsăm pe căutați și dedesubt vor apărea rezultatele. Asta este un mac de câmp”, a explicat o altă femeie.

Cristian Țetcu – ecologist: „Dacă ei vor recunoaște aceste plante, ducem mai departe o moștenire”.

Nici în Târgoviște copiii nu s-au plictisit. Timp de două ceasuri, au înlocuit like-ul de pe rețelele sociale cu aplauze. Evenimentul, numit „Like în parc”, încurajează interacțiunea directă.

Sportivi medialiați la campionatele naționale de lupte au făcut demonstrații, iar câțiva polițiști le-au explicat copiilor cum să se ferească de pericole. Evenimentul „Like în parc” are loc în fiecare an, în vacanța de vară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO