Sute de tineri, absolventi de facultate, se orienteaza spre meserii care sa le aduca castiguri. Cele mai cautate joburi
Anual, sute de tineri isi dau seama abia dupa ce termina o facultate ca nu pot sa profeseze in domeniu. O explicatie ar fi ca nu isi gasesc un job care sa ii multumeasca.
Cei mai multi se orienteaza rapid spre meserii care sa le aduca satisfactie, dar si castig. La mare cautare sunt joburile de bucatar make-up artist sau hairstyling.
Magdalena are 26 de ani si a studiat Engleza si Japoneza la Facultatea de Litere din Cluj. Nu este ce si-a dorit asa ca vrea sa devina hairstylist.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Magdalena Gliga: "A fost visul meu dintotdeauna sa am o meserie frumoasa, sa lucrez in fiecare zi cu oameni noi, sa ma joc cu culorile, cu texturile si parul."
La fel este si Stefan, un tanar de 24 de ani. A urmat programele a trei facultati, dar a ajuns sa faca un curs de 6 luni in domeniul infrumusetarii pentru care a platit 1500 euro.
Stefan Jigau: "In timpul acesta am deschis si salon . Acum astept sa termin cursul acesta ca sa pot sa intru in paine."
Un exemplu de succes este Romina. Are 33 de ani si de 13 conduce propriul salon de infrumusetare. Asta, desi a fost studenta la Facultatea de Stiinte Economice.
Romina Sabou, director artist: "Eu pot sa zic ca in fiecare zi creez, ma joc cu parul. Nu simti munca, nu simti ca lucrezi."
Aceeasi situatie este intalnita si in Alba Iulia.
Este cazul lui Ioan, care a terminat Facultatea de Sociologie, dar profeseaza ca bucatar: "Am considerat ca e o pasiune si bunicul a fost bucatar si cred ca o aveam in sange. Esti mult mai bine din punct de vedere financiar."
Numarul celor care aleg sa invete o meserie este in continua crestere.
Ema Vese, project manager: "Fata de 2015, de exemplu, cand am avut un numar de aproximativ 20 de cursanti, putem spune cu bucurie ca in anul 2016 am avut un numar de 49."
O explicatie ar fi, spun sociologii, ca tinerii au tendinta sa se orienteze mai mult spre ceea ce le place. In ultimii ani a crescut semnificativ si numarul formatorilor de meserii.