1000 de oameni, prezenti la parastasul de 7 ani al fostului patriarh Teoctist. Ce spun despre el cei care l-au cunoscut
Peste o mie de oameni au urcat, miercuri, Dealul Mitropoliei din Bucuresti ca sa ia parte la parastasul fostului patriarh Teoctist, trecut in randul dreptilor cu 7 ani in urma.
Dupa randuiala crestina, imediat dupa slujba de pomenire, inaltii prelati dar si rudele parintelui au impartit enoriasilor sute de pachete in care fiecare a gasit cozonaci, conserve, colaci si vin.
Liturghia si slujba au fost tinute in memoria celui de-al cincilea patriarh ortodox, preafericitul parinte teoctist.
Pe mese coliva, cozonacii, platourile cu negrese, fursecuri, bomboane si sticlele de vin asteptau parca sa fie impartite enoriasilor. Ca sa nu se creeze busculada, preotii i-au asezat la coada pe cei care vazusera pungile cu emblema Patriarhiei.
Evenimentul a fost pregatit de biserica si de membrii familiei fostului patriarh, al carui nume, ca mirean, a fost Toader Arapasu. O stranepoata isi aminteste ca patriarhul se intorcea des in satul sau natal si, dincolo de controversa politica din jurul activitatii sale din timpul regimului Ceausescu, transmitea caldura si intelepciune.
"Foarte multa pace si curaj. Curajul de a calca peste toate greutatile vietii, cu simplitate, cu demnitate, si cu multa credinta", a spus Stela Coban, stranepoata patriarhului teoctist.
Nu e de mirare ca, la 7 ani de cand a plecat dintre vii, credinciosii vin alaturi de cripta din catedrala, unde e inmormantat. Ingenuncheaza si ii cer ajutorul.
Probabil ca cea mai importanta mostenire lasata de patriarhatul parintelui Teoctist Ortodoxiei Romanesti ramane invitatia lansata catre Papa Ioan Paul al II-lea, onorata in mai 1999. A fost prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa. Iar ceremoniile de atunci au mobilizat pe strazile Capitalei cea mai mare masa umana de dupa Revolutia din Decembrie 1989.