"Trafaletul" care l-a facut viral pe internet pe Patriarhul Daniel. De unde isi cumpara Biserica deja celebrul MIRUITOR
Dupa sutele de comentarii si vizualizari starnite de pozele in care Patriarhul Daniel apare sfintind o cladire cu un obiect ce seamana, cu un trafalet, oficialii vin cu precizari.
Obiectul respectiv este o tija de sfintire, chiar daca pare un instrument de zugravit. Se numeste miruitor si e folosit pentru a unge cu undelemn incaperile inalte. Tot reprezentantii bisericii spun ca acesta este confectionat dintr-o tija care se gaseste in orice magazin cu materiale de constructii.
Fotografiile au facut mare valva pe internet si au fost preluate chiar si de jurnalistii de la BBC. Preasfintitul Daniel a fost pozat la inaugurarea noilor studiouri ale televiziunii Patriarhiei Romane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timp ce binecuvanteaza si miruieste sediul, pare insa ca unge peretii cu untdelemn, folosindu-se de un trafalet. In realitate, sustin reprezentantii Bisericii, obiectul in sine e o tija telescopica de doi, cel mult trei metri. Capatul indoit, asemeni unei crose, il face sa semene cu un trafelet, sustin inaltii prelati, dar el se numeste miruitor.
Inca din 2008, cand a fost sfintit Marele Mir, toti ierarhii apeleaza la miruitorul extensibil atunci cind au de sfintit edificii bisericesti.
"Este folosit la sfintirea bisericilor pentru insemnarea cu semnul Sfintii Cruci din ratiuni practice avand in vedere ca in imensa majoritatea bisericile sunt cladiri inalte. Se confectioneaza foarte simplu dintr-o tija telescopica care se gaseste in orice magazin care vinde materiale de constructii", explica parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Culmea este ca miruitorul poate fi cumparat dintr-un magazin de constructii, acolo unde se gaseste si trafaletul pentru zugravit.
Credinciosii trebuie sa stea linistiti: tija respectiva se foloseste doar la cladiri inalte.
Se spune din strabuni ca miruirea este un moment liturgic care se savarseste prin ungerea in semnul crucii cu untdelem de candela sfintit. La crestini, se face pe frunte, aici aflandu-se mintea omului, pe care fiecare ne-o dorim luminata. Cat priveste metodele, preotii vorbesc despre cele clasice. Tot cu miruitorul: adica acea sticluta cu o rola.
Revenind la sfintirea cladirilor, preotii spun ca au nevoie de tija telescopica pentru a ajunge la inaltime. Crucea cu mir nu se face aproape de podea.
Stirea a fost comentata si de jurnalistii de la BBC, care au tinut sa precizeze faptul ca mai multe siteuri din Romania au preluat subiectul miruirii cu ... ceea ce pare totusi un trafalet.
Sursa: Basilica, Pro TV
Etichete: biserica, sfintire, patriarh, trinitas,
Dată publicare:
16-06-2014 14:26