Sute de firme își testează pentru Covid-19 angajații care se întorc din concediu ori au lucrat de acasă
Vii din concediu sau te întorci la birou după ce ai lucrat de acasă? Te aşteptăm, evident, dar numai cu testul COVID negativ.
Aceasta este, mai nou, politica a sute de firme care încearcă să-şi protejeze o resursă tot mai fragilă, angajaţii. Mulţi manageri au decis să încheie contracte pe câteva luni cu diverse laboratoare, care să le facă analize o dată la câteva săptămâni chiar şi celor care au revenit sănătoşi la serviciu. În unele cazuri, vorbim de cheltuieli de zeci de mii de lei lunar.
Încolonaţi regulamentar, angajaţii unei companii îşi aşteaptă rândul la exudatul pentru COVID. Le zâmbesc primitor, de pe faţada unui laborator, asistentele care decid dacă îşi pot relua liniştiţi rolul la muncă.
Aici se lucrează simultan 20 de probe abia prelevate de la angajaţii unei firme IT. Acestea cer testare pentru un număr mic de salariaţi, pentru că au încă mulţi oameni care lucrează de acasă. Dar sunt şi corporaţii cu peste 150 de angajati- firme de construcţii, companii de producţie audio-video, reţele de clinici de medicină estetică şi cluburi sportive cu mai multe sedii. Vor să se asigure că personalul nu e infectat, când revine după concediu ori după ce a muncit la distanţă. Ulterior, cer teste periodice, la o lună de zile.
Aşadar, angajatorii încearcă să-şi păstreze personalul într-un mediu sigur. Iată de ce există un protocol al contractelor de testare. Pentru verificarea iniţială, salariatul e trimis către laborator, apoi reprezentanţii acestuia merg la sediu, să colecteze probele.
Toate laboratoarele mari semnalează pe lista clienţilor au apărut acum şi grădiniţe şi şcoli, mai ales private.
În cazul unui bolnav de Covid care s-a tratat, cei mai mulţi angajatori îi permit întoarcerea la serviciu abia după o săptămână sau chiar două de la vindecare.