Sute de blocuri din București nu au apă caldă și căldură. Responsabilii dau vina pe conducte
Nici nu a venit bine prima zăpadă în București, că mulți locuitori se plâng că în casele lor este ca în peștera. Din cauza avariilor, dar și a reviziilor de ultim moment, sute de blocuri nu au apă caldă și căldură.
Autoritățile au anunțat că urmează luni grele și spun că de reparații serioase se vor apuca abia în primăvara.
Avariile se țin lanț în mai toate sectoarele Capitalei. În total, peste 700 de blocuri din Bucureşti apar pe lista oficială cu lucrări de reparaţii. Grav este că de la începutul sezonului rece și până în prezent, mii de oameni nu au avut deloc căldură, iar apa de la robinet a fost de cele mai multe ori rece.
Locuitor: "Caloriferele sunt reci, nu există presiune de ajuns ca să încălzească caloriferele , totul e în termini populari călâi. Apa din când în când, când nimerim și noi apa caldă."
Locuitor: "Apa calda și căldura se dau când și când. Căldură acum de sărbători începe să miște, apa calda era călâie și de dimineața. Nici nu poți să te bărbierești că lumea."
Cele mai afectate sunt Sectoarele 1, 3, 4 şi 6. De exemplu, în cartierul Aviaţiei, la peste 100 de blocuri agentul termic ajunge sub parametri.
Eugen Berceanu, administrator bloc: De 15 ani aproape nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. O luna și jumătate să fie aceste sincope și lumea să tremure, ca pe timpul comunismului, în case, cu paturi, cu plapume, să se încălzească cu calorifele electrice și să își cumpere boilere, tot felul de improvizații de acestea. Am peste 4 mii de apartamente în cartierul Aviației și lumea, toți afirmă același lucru, cel mai rău an.
Așa cum ne-am obișnuit, lipsesc explicații clare din partea autorităților, iar vina este aruncată dintr-o parte în alta. Termoenergetica, fostul Radet, susține că Elcen nu ar furniza apa la temperatura potrivită. Reprezentanții ELCEN dau vina pe rețeaua învechită de conducte.
Claudiu Crețu, administrator special ELCEN: "Nu vorbim aici de temperatură, vorbim de presiune, vorbim de debit, știm cu toții pierderile enorme care sunt în rețeaua de termoficare, la acest moment sunt peste 2000 de tone pierdere și asta afectează în mare măsură parametrii. Elcen poate da atât cât și rețeaua de termoficare poate prelua. Din păcate, presiunea este f scăzută, și atunci nefiind circulație, căldură se pierde până ajunge la blocuri."
Avem una dintre cele mai extinse rețele de termoficare urbane din lume, însă mai bine de 80% dintre conductele termice au o vechime de peste 25 de ani. În ultimele luni, aproximativ 20 km de rețea au fost reparați, dintr-un total de aproximativ 4000 de km. Grav este că la iarna autoritățile vor interveni doar pentru avariile care vor apărea.
Abia atunci ar urma să înceapă lucrările pentru înlocuirea a peste 210 kilometri din rețeaua principală. Contractul a fost semnat pe fonduri europene și are o durata de cel puțin 3-4 ani. Și tot din fonduri europene de aproape 370 de milioane de euro vor fi reabilitate CET-urile.