Supraviețuitor Colectiv: Ministrul Pintea ”minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația”

sorina pintea
Agerpres

Mihai Grecea, un supraviețuitor al tragediei din Colectiv, afirmă că ministrul demis al Sănătății Sorina Pintea ”minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația în vigoare” referitoare la procedura care se aplică în cazul unui mare ars.

 

Reacția sa vine după ce ministrul Pintea a făcut precizări despre cazul unei paciente cu arsuri, ale cărei răni ar fi fost subevaluate într-o primă fază.

Potrivit Agerpres, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că ”la gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars”.

Mesajul complet al lui Mihai Grecea:

 

Citește și
supravietuitori Colectov, Ministerul Sănătătii
Supraviețuitorii incendiului din Colectiv, întâlnire cu Sorina Pintea. Solicitarea lor. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

”Ministrul Sănătății demisionar Sorina Pintea minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația în vigoare pe care ea însăși a semnat-o (pentru completările aduse). Mă refer la OMS 476/2017 upgradat la începutul lui septembrie.

Iata ce spune: "Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori."

Iata ce spune OMS 476/2017 care normează tratarea pacienților mari arși (citez din Anexa nr. 5):

"Criteriile de internare în centrul pentru arși sunt următoarele:

a) >10% arsuri grad 2 (adulți și copii);

b) arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari;

c) arsuri circumferențiale indiferent de vârstă;

d) arsuri de grad 3, indiferent de suprafață;

e) arsuri electrice;

f) arsuri chimice;

g) arsuri cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii;

h) arsuri la pacienți cu risc (copii cu vârsta sub 4 ani, cu rahitism, malnutriție, boli metabolice, pacienții în vârstă de peste 50 de ani, indiferent de suprafața arsă, și la cei care au asociate boli generale - diabet, boli autoimune, insuficiență cardiacă sau respiratorie ori renală, boli psihice);

i) arsuri asociate cu politraumatisme/traumatisme (sau convenție/contract cu o unitate sanitară cu o structură adecvată pentru managementul acestor bolnavi)."

Precum si următoarele, tot din acelasi document:

"Criteriile de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arși sunt următoarele:

a) adult cu arsură > 20% suprafață corporală;

b) leziune prin inhalare, cu sau fără necesar de ventilație mecanică;

c) pacienți cu afectare severă, potențial reversibilă, de funcții vitale, dar cu potențial letal;

d) pacienți cu două sau mai multe disfuncții de organ care pot conduce către o complicație amenințătoare de viață;

e) pacienți cu disfuncție de unul sau mai multe organe, clinic manifeste, în prezent stabilizați;

f) pacienți cu patologie comorbidă cronică ce le limitează activitățile zilnice și alterare amenințătoare de viață a funcției respiratorii/cardiocirculatorii;

g) pacienți stabilizați, cu risc de deteriorare a funcției respiratorii/cardiocirculatorii ca impact al arsurii;

h) pacienți în supraveghere postoperatorie cu necesar de ventilație mecanică și/sau monitorizare intensivă de funcții vitale și/sau tratament, ca urmare a intervenției chirurgicale (pentru restul pacienților aflați în perioada postoperatorie se justifică internarea în TIIP după criteriile cuprinse în Ordinul ministrului sănătății, interimar, nr. 1.500/2009, cu completările ulterioare)."

CUM PUTEȚI MINȚI ÎN HALUL ACESTA, DOAMNA MINISTRU PINTEA??? Această pacientă trebuia să fie internată într-un centru de arși din străinătate din primul moment. Nici una dintre unitățile funcționale din România nu sunt centre de arși și nu îi pot oferi acestei femei șansele maxime de a scăpa. Nu au baza materială necesară și nici experiența să o salveze. SE PARE CĂ AM PIERDUT UN AN DE ZILE DEGEABA SĂ FACEM MECANISM DE TRANSFER AL PACIENȚILOR ÎN STRĂINĂTATE...” - a scris pe Facebook Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.

Ministrul Sănătății: La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a afla de ce pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatina, arsura fiind pe 45%, nu pe 30% din suprafaţa corpului.

"În momentul în care Slatina a anunţat o pacientă cu arsuri de gradul 1 şi 2 pe 30% din suprafaţa corpului, a fost acceptat transferul la Braşov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arşi. Când a ajuns la Braşov pacienta, s-a constatat că a fost subevaluată. (...) Era afectată 45% din suprafaţă corpului, cu un grad de arsură 3. În urma probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecţie (...) şi de aceea nu s-a putut face grefa pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Braşov. S-a recurs la tratament în sala de operaţie sub anestezie generală la Braşov şi au început procedurile de transfer la un centru de mari arşi cu paturi disponibile", a afirmat Pintea, duminică, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul a explicat că "din punct de vedere medical, specialiştii spun că Braşovul a făcut ceea ce trebuie".(...)

"Pacienta a ajuns acolo cu un anumit grad de arsură. Au început procedurile de transfer, iar în momentul în care a putut fi efectuat transferul, a fost transferată la Iaşi. (...) Ceea ce s-a întâmplat la Slatina, vom vedea de ce această pacientă a fost subevaluată, în condiţiile în care cu aproximativ o lună a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin în care avem foarte clar criterii de transfer în funcţie de gradul de arsură al suprafeţei corpului. Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori. Abia de mâine vom începe să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns la a subevalua. Ieri am aflat de caz. Vom începe de mâine (n.r. - luni) să vedem ce s-a întâmplat şi de ce cei care trebuiau să îşi respecte fişa postului nu au făcut-o (...) Vom vedea ce rezultate va aduce la iveală ancheta în acest caz. Nu putem să pedepsim sistemul pentru că unii din sistem nu îţi fac datoria", a adăugat Pintea.

Ea a menţionat că în prezent starea pacientei este stabilă, fiind la terapie intensivă la Iaşi.

O femeie în vârstă de 61 de ani care suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corporală a fost operată la scurt timp după ce a fost transferată la Centrul de Arşi din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, a spus că femeia a fost transferată de la Braşov cu ajutorul unui avion SMURD, după care a fost internată la Clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi din cadrul unităţii medicale.

"Am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a fost operată, arsura a fost excizată şi s-a făcut grefarea cutanată. Transferul a fost solicitat pentru că este o pacientă cu arsură gravă", a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Mesajul ministrului demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, la 4 ani de la Colectiv
Mesajul ministrului demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, la 4 ani de la Colectiv

Ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis miercuri un mesaj cu prilejul împlinirii a 4 ani de la tragedia de la Colectiv.

Supraviețuitorii incendiului din Colectiv, întâlnire cu Sorina Pintea. Solicitarea lor. VIDEO
Supraviețuitorii incendiului din Colectiv, întâlnire cu Sorina Pintea. Solicitarea lor. VIDEO

Supravieţuitori ai incendiului de la clubul Colectiv au discutat, joi, cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, despre realizarea în România a unui mecanism pentru intervenţia imediată în cazul unui accident cu mari arşi.

Anunțul ministrulului Sănătăţii privind protocoalele cu spitalele de mari arşi din Europa
Anunțul ministrulului Sănătăţii privind protocoalele cu spitalele de mari arşi din Europa

România va semna în curând protocoale cu mari spitale europene, unde pacienţii cu arsuri pe o mare suprafaţă a corpului vor fi trataţi aşa cum se cuvine.

Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, pentru premierul Dăncilă
Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, pentru premierul Dăncilă

Un grup de supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, cărora le cer înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență pentru marii arși.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.