Supraviețuitor Colectiv: Ministrul Pintea ”minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația”
Mihai Grecea, un supraviețuitor al tragediei din Colectiv, afirmă că ministrul demis al Sănătății Sorina Pintea ”minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația în vigoare” referitoare la procedura care se aplică în cazul unui mare ars.
Reacția sa vine după ce ministrul Pintea a făcut precizări despre cazul unei paciente cu arsuri, ale cărei răni ar fi fost subevaluate într-o primă fază.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit Agerpres, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că ”la gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars”.
Mesajul complet al lui Mihai Grecea:
”Ministrul Sănătății demisionar Sorina Pintea minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația în vigoare pe care ea însăși a semnat-o (pentru completările aduse). Mă refer la OMS 476/2017 upgradat la începutul lui septembrie.
Iata ce spune: "Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori."
Iata ce spune OMS 476/2017 care normează tratarea pacienților mari arși (citez din Anexa nr. 5):
"Criteriile de internare în centrul pentru arși sunt următoarele:
a) >10% arsuri grad 2 (adulți și copii);
b) arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari;
c) arsuri circumferențiale indiferent de vârstă;
d) arsuri de grad 3, indiferent de suprafață;
e) arsuri electrice;
f) arsuri chimice;
g) arsuri cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii;
h) arsuri la pacienți cu risc (copii cu vârsta sub 4 ani, cu rahitism, malnutriție, boli metabolice, pacienții în vârstă de peste 50 de ani, indiferent de suprafața arsă, și la cei care au asociate boli generale - diabet, boli autoimune, insuficiență cardiacă sau respiratorie ori renală, boli psihice);
i) arsuri asociate cu politraumatisme/traumatisme (sau convenție/contract cu o unitate sanitară cu o structură adecvată pentru managementul acestor bolnavi)."
Precum si următoarele, tot din acelasi document:
"Criteriile de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arși sunt următoarele:
a) adult cu arsură > 20% suprafață corporală;
b) leziune prin inhalare, cu sau fără necesar de ventilație mecanică;
c) pacienți cu afectare severă, potențial reversibilă, de funcții vitale, dar cu potențial letal;
d) pacienți cu două sau mai multe disfuncții de organ care pot conduce către o complicație amenințătoare de viață;
e) pacienți cu disfuncție de unul sau mai multe organe, clinic manifeste, în prezent stabilizați;
f) pacienți cu patologie comorbidă cronică ce le limitează activitățile zilnice și alterare amenințătoare de viață a funcției respiratorii/cardiocirculatorii;
g) pacienți stabilizați, cu risc de deteriorare a funcției respiratorii/cardiocirculatorii ca impact al arsurii;
h) pacienți în supraveghere postoperatorie cu necesar de ventilație mecanică și/sau monitorizare intensivă de funcții vitale și/sau tratament, ca urmare a intervenției chirurgicale (pentru restul pacienților aflați în perioada postoperatorie se justifică internarea în TIIP după criteriile cuprinse în Ordinul ministrului sănătății, interimar, nr. 1.500/2009, cu completările ulterioare)."
CUM PUTEȚI MINȚI ÎN HALUL ACESTA, DOAMNA MINISTRU PINTEA??? Această pacientă trebuia să fie internată într-un centru de arși din străinătate din primul moment. Nici una dintre unitățile funcționale din România nu sunt centre de arși și nu îi pot oferi acestei femei șansele maxime de a scăpa. Nu au baza materială necesară și nici experiența să o salveze. SE PARE CĂ AM PIERDUT UN AN DE ZILE DEGEABA SĂ FACEM MECANISM DE TRANSFER AL PACIENȚILOR ÎN STRĂINĂTATE...” - a scris pe Facebook Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.
Ministrul Sănătății: La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a afla de ce pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatina, arsura fiind pe 45%, nu pe 30% din suprafaţa corpului.
"În momentul în care Slatina a anunţat o pacientă cu arsuri de gradul 1 şi 2 pe 30% din suprafaţa corpului, a fost acceptat transferul la Braşov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arşi. Când a ajuns la Braşov pacienta, s-a constatat că a fost subevaluată. (...) Era afectată 45% din suprafaţă corpului, cu un grad de arsură 3. În urma probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecţie (...) şi de aceea nu s-a putut face grefa pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Braşov. S-a recurs la tratament în sala de operaţie sub anestezie generală la Braşov şi au început procedurile de transfer la un centru de mari arşi cu paturi disponibile", a afirmat Pintea, duminică, la Digi 24, potrivit Agerpres.
Ministrul a explicat că "din punct de vedere medical, specialiştii spun că Braşovul a făcut ceea ce trebuie".(...)
"Pacienta a ajuns acolo cu un anumit grad de arsură. Au început procedurile de transfer, iar în momentul în care a putut fi efectuat transferul, a fost transferată la Iaşi. (...) Ceea ce s-a întâmplat la Slatina, vom vedea de ce această pacientă a fost subevaluată, în condiţiile în care cu aproximativ o lună a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin în care avem foarte clar criterii de transfer în funcţie de gradul de arsură al suprafeţei corpului. Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori. Abia de mâine vom începe să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns la a subevalua. Ieri am aflat de caz. Vom începe de mâine (n.r. - luni) să vedem ce s-a întâmplat şi de ce cei care trebuiau să îşi respecte fişa postului nu au făcut-o (...) Vom vedea ce rezultate va aduce la iveală ancheta în acest caz. Nu putem să pedepsim sistemul pentru că unii din sistem nu îţi fac datoria", a adăugat Pintea.
Ea a menţionat că în prezent starea pacientei este stabilă, fiind la terapie intensivă la Iaşi.
O femeie în vârstă de 61 de ani care suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corporală a fost operată la scurt timp după ce a fost transferată la Centrul de Arşi din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.
Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, a spus că femeia a fost transferată de la Braşov cu ajutorul unui avion SMURD, după care a fost internată la Clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi din cadrul unităţii medicale.
"Am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a fost operată, arsura a fost excizată şi s-a făcut grefarea cutanată. Transferul a fost solicitat pentru că este o pacientă cu arsură gravă", a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.
Sursa: Agerpres
Etichete: ministrul sanatatii, arsuri, colectiv, ars, sorina pintea,
Dată publicare:
03-11-2019 16:38