Proiectul privind mamele surogat care zace in Parlament din 2013. Cat cere o femeie pentru a purta copilul altora
Mamele surogat, care poarta copiii altora, trebuie sa faca acest lucru gratuit. Iar dupa nastere se pot razgandi si au dreptul sa pastreze bebelusul, daca vor.
Sunt doar cateva dintre noile amendamente propuse de deputati la legea privind reproducerea umana asistata. Proiectul zace la Parlament din 2013, fara sa fie dezbatut, desi in Romania nu exista nici o reglementare legala in acest sens.
E plin internetul de anunturi postate de femei care vor sa aduca pe lume copii pentru altii. Asa-zisele mame surogat au transformat insa procedura intr-o afacere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Doresc sa fiu mama purtatoare. Sunt o femeie curata, sanatoasa, fara vicii, prezentabila, si impreuna cu sotul am hotarat sa facem acest pas din cauza unor probleme financiare"
"Sunt Alina si sunt si eu din Timisoara. De cauti o mama purtatoare, eu ma ofer sa fiu mama copilului tau."
In lipsa unei legislatii, unele cer cateva mii de euro ca sa ajute un cuplu infertil.
Victor Zota, coordonator national de transplanta, Agentia Nationala de Transplant: "Nu avem reglementare in Romania pentru acest lucru si va dati seama ca poate sa dea nastere la abuzuri."
In acest context, este de neinteles de ce, la Senat, zace de 3 ani un proiect de lege care ar putea reglementa situatia mamei surogat. Abia acum au aparut primele amendamente aduse proiectului.
"Mama purtatoare este o femeia majora, care din proprie vointa si in deplina cunostinta de cauza duce la termen sarcina, pentru un cuplu infertil. Actul este gratuit si se face in baza unui contract de donatie confidential", scrie in proiect.
Si poate, cel mai important, femeia are dreptul sa se razgandeasca.
Horia Cristian, membru comisia sanatate Camera Deputatilor: "Ea va putea sa decida in termen de 48 de ore dupa nastere daca indeplineste acest contract de donatie. E nevoie sa reglemantam foarte clar daca aceptam si in ce conditii conteaza si din punct de vedere etic si social."
Potrivit amendamentelor aduse, confidentialitatea contractului de donatie se extinde asupra copilului pana la majorarul acestuia. Adica de la 18 ani copilul poate afla ca a fost nascut de o mama surogat, in urma unei proceduri de reproducere umana asistata.
Saptamana viitoare toate amendamentele vor fi discutate in comisia de sanatate, urmand sa intre in plenul Camerei Deputatilor, pentru votul final.
Mama surogat e ilegala in Franta si Olanda. Insa in Statele Unite o femeie care accepta sa poarte pruncul altei femei, primeste prin contract pana la 20.000 de euro.