Tara europeana care renunta la programul de lucru de 8 ore. Rezultatele surprinzatoare la care a ajuns o companie privata
Aum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes prevestea ca in 2030 numai adevaratii "workaholics" vor munci mai mult de 15 ore pe saptamana. Pana atunci insa, cele mai multe tari din lumea occidentala sustin programul de 8 ore pe zi.
Suedia este pregatita se schimbe standardele in aceasta privinta si renunta la o practica veche de doua secole. Suedia este una dintre tarile europene dezvoltate care vrea sa lase in urma programul de 8 ore si sa il micsoreze la 6 ore.
Experimentul a inceput acum un an. In timp ce angajatii de la companiile mari din lume se chinuie sa isi creeze un echilibru intre munca si viata personala, un oras din Suedia a decis sa isi ajute concret oamenii sa fie mai fericiti.
In Aprilie 2014, conducatorii orasului Göteborg au anuntat ca toti angajatii de la stat vor lucra doar 6 ore pe zi, ca parte al unui experiment prin care sa se imbunatateasca viata oamenilor, sa se creasca productivitatea si, intr-un final, sa se taie din costurile lunare.
Dupa un an, s-a dovedit ca initiativa a fost un succes. La un azil de batrani, femeile care lucrau ca ingrijitoare sufereau de depresie si de extenuare.
Dupa ce li s-au micsorat orele de lucru, iar politicienii au angajat oameni in plus care sa le ajute, acestea au devenit mai energice, mai putin stresate si mai linistite, lucru care este benefic si pentru batranii din azil.
Aceasta practica a fost extinsa acum si la companiile private. Iar un CEO care a implementat acest program in compania lui dezvaluie si care au fost rezultatele: “Cred ca programul de 8 ore nu mai este la fel de eficient cum cred angajatorii. Sa ramai concentrat si implicat in activitati timp de 8 ore este o adevarata provocare. Pentru a face fata, imbinam diferite activitati si luam pauze ca induram intreaga zi de munca. Plus, devine din ce in ce mai greu sa ne putem bucura de viata personala, in afara biroului. Vrem sa petrecem mai mult timp cu familia, sa invatam, sa facem sport si sa ne putem bucura si de alte activitati in restul vietii” a spus Linus Feldt, CEO-ul companiei Filimundus, din Stockholm.
Compania Filimundus a adoptat programul de 6 ore inca de anul trecut, iar rezultatele sunt vizibile. “Am vrut sa vad daca putem reusi sa avem aceleasi rezultate. Sigur ca a fost nevoie si de niste schimbari. Impresia mea este ca acum ne este mai usor sa fim concentrati pe task-uri specifice, iar angajatii inca au energie pentru a se bucura si de alte activitati in afara biroului” a declarat Linus Feldt.
Directorul a spus ca dupa implementarea programului de 6 ore, le-a cerut angajatorilor sai sa nu foloseasca retelele de socializare in timpul programului, iar programul de sedinte a fost redus substantial. Linus spune ca angajatii sai sunt mai fericiti si ca nu mai vor program de 8 ore. Cu privire la rezultatele muncii lor, Linus spune ca schimbarile sunt pozitive.
Cazul companiei lui Feldt nu este primul. Un service Toyota din Gothenburg a adoptat ziua de lucru de 6 ore cu 13 ani in urma. Efectele au fost pe masura asteptarilor: angajati mai fericiti, costuri mai mici si randament mai bun, conform angajatorului.
Cum a aparut programul de munca de 8 ore?
Cei mai multi dintre noi muncim minimum 8 ore fara sa ne intrebam cand si cum a fost ales acest program de lucru. Secretul sta in revolutia industriala din secolul XVIII, cand fabricile incercau sa isi maximizeze capacitatile de fabricare la 24 ore, timp de 7 zile. Normal, pentru ca asta sa se intampla, oamenii erau nevoiti sa munceasca mai mult. De fapt, angajatii ajungeau si la 15-16 ore de munca pe zi, scriu cei de la Huffington Post.
Robert Owen, un reformist social si unul dintre fondatorii socialismului utopic, a fost cel care a promovat primul ideea de 8 ore de lucru. Acesta a creat intens "Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest". (n.r – opt ore munca, opt ore pauza, 8 ore odihna)
Dar, cel care avea sa transforme campul muncii pentru totdeauna la nivel mondial este Henry Ford, celebrul producator de masini. Acesta a implementant programul in fabriciile sale, schimband standardele pentru totdeauna.
Decizia lui Ford a fost primita cu ochi buni la vremea respectiva, pentru ca programul de 8 ore injumatatea, de fapt, programul de lucru pe care multi trebuiau sa il accepte. Anagajatii Ford Motor Company au fost primii care au beneficiat de un program de 8 ore, plus un salariu dublu. Productivitatea companiei lui Ford a crescut considerabil, angajatii fiind ferciti ca lucreaza mai putin. Profitul a crescut de doua ori mai mult in doi ani, iar aceste rezultate au incurajat si alte companii sa implementeze sistemul de munca.
Joburi mai complexe, nevoi mai mari, riscuri de sanatate
Daca acum doua secole aceasta decizie schimba vietile a milioane de oameni in bine, astazi nevoile indivizilor s-au schimbat, iar nivelul de stres este mult mai ridicat pentru ca cerintele la locul de munca sunt din ce in ce mai complexe.
Un studiu publicat in The Lancet, luna trecuta, care a colectat date de la 600.000 de angajati din SUA, Europa sau Australia a dus la concluzia ca persoanele care lucreaza mai mult de 55 de ore pe saptamana au un risc de atac de cord cu 33% mai ridicat decat cei care lucreaza intr-un ritm normal de 35-40 de ore pe saptamana. Mai mult, primii sunt mai predispusi la boli de inima.
Cu toate acestea, scenariul ca tot mai multe tari sa scurteze programul de munca pare un vis frumos, insa Suedia este hotarata sa schimbe perceptia la nivel global.