STUDIU: Aproape jumatate dintre romani nu cred in democratie
In Romania, 52% dintre cetateni cred ca democratia este preferabila in comparatie cu orice alt regim politic, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center.
Conform cercetarii sociologice, romanii sunt mai putin inclinati sa creada ca un regim nondemocratic este preferabil in anumite circumstante, doar 28% dintre cei chestionati sustinand aceasta idee.
Studiul citat de news.ro arata ca sprijinul pentru ideea de democratie este departe de a fi omogen printre tarile central si est-europene, cei mai putin favorabili unui regim democratic se arata respondentii din Republica Moldova si Serbia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar 26% dintre moldoveni sprijina ideea ca democratia este preferabila oricarui alt regim politic, iar 44% dintre respondentii de peste Prut prefera un regim nondemocratic.
De asemenea, aceste date despre democratie sunt corelate cu increderea pe care est-europenii o au in concetatenii lor, iar 73% dintre moldoveni sunt rezervati sa aiba incredere in alti oameni, in vreme ce proportia creste la 76% pentru respondentii din Romania.
Acest studiu contine date adunate din 18 tari central si est-europene, unde credintele religioase ocupa un loc important in societate.
Printre tarile incluse in studiu se numara Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Serbia si Ucraina.
Pentru Romania, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator in perioada 1 iulie - 18 octombrie 2015.
De asemenea, acest sondaj a avut un esantion de 1.361 de romani, iar marja de eroare este aproximata la +/- 4,5 puncte.
Pentru Republica Moldova, datele au fost colectate prin interviuri printate in perioada 4 iulie - 2 august 2015.
De asemenea, acest sondaj a avut un esantion de 1.841 de moldoveni, iar marja de eroare este aproximata la +/- 3,8 puncte.