The Economist: Romania ocupa locul 61 in indicele anual al democratiei pentru 2016, la egalitate cu Mongolia si sub Peru

Ultimul update: Duminica 29 Ianuarie 2017 07:16
Data publicarii: Joi 26 Ianuarie 2017 08:48
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
The Economist

The Economist a publicat indicele anual al democratiei pentru 2016, care ierarhizeaza tarile lumii in functie de puterea regimului democratic.

Aceasta e determinata pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere si corecte, libertati civile, functionarea guvernului, participare politica si cultura politica.

Romania ocupa pozitia 61 cu un indice anual al democratiei de 6,62, pe picior de egalitate cu tara asiatica Mongolia si sub state precum El Salvador sau Peru. In acest sens, tara noastra a cazut doua pozitii in ultimul an, prin comparatie cu indicele democratiei pentru 2015, relateaza news.ro.

Autorii acestui indice al democratiei incadreaza Romania in lista ”democratiilor viciate”, alaturi de tari precum Statele Unite, Italia, Franta, Japonia, Coreea de Sud, Israel, India, Bulgaria, Ungaria, El Salvador, Peru, Columbia, Serbia, Malaysia, Mexic, Sri Lanka si Republica Moldova.

”Democratiile viciate” sunt considerate acele natiuni unde desi exista alegeri libere si corecte, iar libertatile civile sunt respectate, inca exista probleme grave, precum interferenta statului in libertatea presei. Totusi, aceste tari intampina probleme serioase in alte categorii analizate de experti si se confrunta cu o cultura politica subdezvoltata, cu niveluri reduse de participare politica si cu probleme legate de functionarea guvernarii.

Romania a cazut doua pozitii pe indicele democratiei doar in ultimul an. Se pare ca romanii au cel mai mic punctaj pentru participare politica si cultura politica, pentru cele doua categorii obtinand doar un indice de 5.00. In vreme ce, cea mai mare reusita pentru statul roman ramane asigurarea unui proces electoral corect si a pluralismului politic, pentru care primim un indice de 9.97, iar functionarea guvernului a ramas neschimbata la 5.71, atat de-a lungul guvernarii Ponta, cat si in timpul lui Ciolos.

Totusi, Romania a pierdut doua pozitii din cauza nerespectarii complete a libertatilor civile, acest indice scazand de la 8.35 la 8.24 in doar un singur an. De asemenea, tara noastra ocupa cea mai joasa pozitie in indicele democratiei prin comparatie cu celelalte 27 de state ale Uniunii Europene. Ungaria ocupa locul 56 in acelasi incide, in vreme ce Bulgaria se bucura de pozitia 47, potrivit The Economist.

Clasamentul democratiei este deschis in mod traditional de Norvegia, Islanda si Suedia, care si-au pastrat aceleasi pozitii ca in indicele pe 2015 realizat de The Economist. Aceste state sunt considerate democratii complete, iar norvegienii au pe departe cel mai ridicat indice de 9,93, cu cateva probleme raportate doar in categoria functionarii guvernului. In vreme ce, islandezii si suedezii intampina cateva probleme care duc la scaderea indicelui democratiei in categoriile participarii politice, functionarii guvernului si libertatilor civile.

Ultimele trei pozitii sunt ocupate de Ciad, Siria si Coreea de Nord. Aceste trei state sunt considerate regimuri autoritare, iar nord-coreeni au pastrat in ultimul deceniu ultima pozitie in clasament, cu un indice al democratiei dezastruos. Phenianul nu primeste niciun punct pentru asigurarea unor alegeri libere si corecte si pentru respectarea libertatilor civile.

 

The Economist Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Tariceanu: Voi propune ca Romania sa transmita CE ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul MCV. Sunt aberatii in raport
Tariceanu: Voi propune ca Romania sa transmita CE ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul MCV. Sunt aberatii in raport
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"
VIDEO PROTVPLUS.RO
George Bush Sr
Cum a ajutat George Bush sistemul medical din România, imediat după căderea lui Ceaușescu
Interviu exclusiv cu miliardarul Sanjeev Gupta. Marele proiect pe care îl are pentru România
Reportaj emoționant la televiziunea Arte despre o asistentă medicală care ”salvează vieți în România”. VIDEO
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea românului care a câștigat de 14 ori la loto. Ce formulă a descoperit
ctp
CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”
CTP, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”
Rareș Năstase, despre proteste: ”I-am văzut pe jandarmi foarte ciudat organizați”
Infernul prin care a trecut o româncă. Răpită pe stradă în Londra și transformată în sclavă sexuală
Politico: Satul din România unde oamenii nu se mai întorc
Guvernul grec, acuzat că a comis ”mii de erori”. Focul, pus de un localnic, care a vrut să-și ascundă urmele