Strugurii romanesti, distrusi de ploile torentiale urmate de canicula
Pe langa boboci, toamna se numara si pagubele din agricultura, dupa o vara capricioasa. Caldura a uscat strugurii pe zeci de hectare de vie, iar proprietarii n-au ce aduna pentru ca recolta este compromisa.
Din acelasi motiv, cei care castigau bani frumosi in aceasta perioada, la culesul strugurilor, pleaca in Spania sau Italia, unde viile au rod.
Intr-o zona viticola foarte cunoscuta si apreciata, podgoriile Tarnavelor, lucrurile stau mult mai prost decat in anii trecuti. Ploile torentiale din aceasta vara, urmate de canicula, au distrus frunzele si strugurii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La inceputul anului, pentru o recolta buna, administratorii au facut o investitie: noua tratamente, fiecare a 20.000 de lei. Acum sunt disperati pentru ca nu-si vor recupera banii cheltuiti. Au investit pentru un kilogram de struguri aproximativ 4 lei si ies in pierdere, pentru ca pretul este acum la jumatate in piete.
Aceeasi situatie este in majoritatea podgoriilor din tara: boabe mici si uscate deja de arsita verii.
Si in Mures e dezastru: domnul Fazekas, de pilda, a investit o avere in vie. Are 21 de hectare si spera ca-n toamna o sa aiba ce culege. Dar vremea i-a spulberat profitul, cu -25 de grade in iarna si 40 in vara. Va fi norocos daca va reusi sa adune cateva kilograme de struguri pe un hectar, fata de zece, cat strangea intr-un sezon bun.
Daca nu sunt struguri, nu gasim nici de lucru, spun oamenii din Bistrita, care munceau in vii in aceasta perioada. Acum, pentru ca recolta e compromisa, isi fac bagajele sa plece in Spania sau Italia, sa culeaga strugurii strainilor.
Numai in Bistrita Bargaului, din 4000 de locuitori, jumatate pleaca in alte tari, la cules de struguri. Acasa nu au nimic de lucru.
Oamenii se vor intoarce in tara cand vinul va fierbe deja in damigene. Numai ca, spre deosebire de anii trecuti, va fi mai putin si mai scump.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, agricultura, ploi, struguri, recolte,
Dată publicare:
08-09-2010 00:00