In lipsa irigatiilor, caldura a distrus jumatate din culturile de legume


Ultimul update: Joi 03 Mai 2012 03:13
Data publicarii: Luni 16 August 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Sute de hectare de rosii, ardei si vinete sunt arse de soarele puternic. Cultivatorii vor primi un ajutor de la stat abia la recolta de anul viitor, daca vor mai avea ce semana dupa aceasta toamna a pagubelor. 

Ridati si imbatraniti inainte de vreme de vapaia soarelui, ardeii si rosiile de Vidra nu-i vor mai atrage pe cumparatori prin pietele Capitalei. In fiecare dimineata, agricultorii culeg tone de legume putrede sau arse.

Ca idee, daca in aer sunt aproape 40 de grade Celsius, la nivelul solului sunt aproape 70. Plantele sunt pur si simplu parjolite.

Ardeii si rosiile uscate sunt o delicatesa in restaurantele din toata lumea, dar nu atunci cand se usuca fortat.

Desi cultivatorii depun eforturi serioase ca sa mai ude plantele, munca lor este in zadar.

Prin urmare, beciurile vor fi goale la toamna, iar tarabele pline de legume din import, spun reprezentantii patronatelor.

Nici in cazul fructelor lucrurile nu stau mai bine. Ceea ce parea o recolta bogata de struguri s-a transformat in cateva zile din cauza caldurii intr-o mare pierdere pentru producatori din Prahova, de pilda.

La Buzau, agricultorii au pierdut trei sferturi din culturile de ardei, rosii, ceapa si vinete.

Legea prin care statul suporta intre 50 - 70% din pagubele suferite de agricultori intra in vigoare din septembrie. In aceste conditii, producatorii vor beneficia de acest ajutor la recolta urmatoare, adica anul viitor.
 

Romania este tara bananiera! Exportam citrice si curmale intr-o veselie
VIDEO PROTVPLUS.RO