Dupa canicula si inundatii, agricultorii romani au un alt dusman: omizile

Ultima actualizare: 09-10-2012 02:36

Loviti din toate partile de vijelii, grindina si seceta, agricultorii nu stiu ce vor culege in toamna. Nu mai au nici fructe, pentru ca omizile au distrus livezi intregi. Au acoperit pomii si le-au tocat roadele.

Asa ca merele, prunele sau perele noastre cu gust vor fi mai putine si mai scumpe. Si strugurii romanesti vor avea din pacate aceeasi soarta.

Pomii arata dezolant. Nu mai au frunze, iar crengile sunt napadite de omizi. Ici, colo, mai rasare cate un fruct, infasurat intr-o panza groasa, tesuta de insecte. Prune, mere, caise, nu mai sunt nici de pofta.

Nici vita de vie nu scapa. Omizile sunt atat de multe incat, atunci cand este liniste, aproape ca se aud cum rontaie frunzele, se plang taranii din Prahova.

Si in judetul Constanta omizile au navalit peste tot, in curti, parcuri sau livezi. O simpla plimbare in Techirghiol se poate transforma intr-un adevarat cosmar, pentru ca omizile nu iarta pe nimeni. Pe langa disconfortul propriu zis sa nu uitam ca sunt si purtatoare de microbi.

Din cauza omizilor, la toamna nu vom vedea prea multe fructe romanesti pe tarabe.

Reprezentantii directiilor agricole din teritoriu au gasit un vinovat: criza financiara. Din pricina ei, bugetul pentru combaterea daunatorilor a fost redus drastic, asa ca-n multe localitati, nu au fost stropiti la timp cu insecticid copacii de pe marginea drumului, iar omizile au ajuns direct in gradinile oamenilor.

Ministerul Agriculturii nu a facut inca o evaluare a pagubelor provocate de omizi, dar taranii care au livezi cred ca mare parte din recolta a fost compromisa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO