Statul va plati 30-100 euro/hectar pe an celor care dau in arenda terenurile agricole
Unde-s multi, puterea creste, mai ales cand sunt proprietari de terenuri si formeaza o exploatare agricola dupa modelul strainilor.
Uniti, taranii si-ar putea lucra mai usor pamantul. Statul vrea sa-i ajute si intentioneaza sa le acorde celor care au peste 55 de ani, prime de pana la 100 de euro pentru fiecare hectar de teren pe care il dau in arenda. Si 200 de euro celor care-si vand pamantul nelucrat. Propunerile apar intr-un proiect al Ministerul Agriculturii care va fi inaintat guvernului.
Pentru taranii din Iasi, banii de la stat sunt bineveniti. Prima se va adauga la produsele si banii obtinuti de proprietarii terenurilor de la arendasi. In plus statul va plati si cheltuielile notariale si de cadastru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima se stabileste in functie de durata contractului de arenda: 30 de euro pe an si pe hectar la contractele pe 5 ani si ajunge la 100 de euro la contractele pe 15 ani. Este propusa si o prima de 200 de euro pe hectar la vanzarea pamantului.
In judetul Iasi preturile terenurilor agricole sunt de 700-800 de euro pe hectar, iar cu banii de la stat proprietarii ar incasa pana la o mie de euro. Oamenii nu sunt insa prea interesati de varianta vanzarii, chiar daca ar obtine cu banii de la stat cu 25% mai mult decat pretul pietei.
Toate primele se vor acorda doar pentru arendarea sau vanzarea terenurilor catre alti fermieri care vor sa isi mareasca suprafata de pamant cultivat.
In prezent, peste 93% din proprietarii de terenuri au mai putin de 10 hectare, si doar 1% mai mult de 100 de hectare.
Proiectul prevede ca aceste prime sa fie acordate proprietarilor care au peste 55 de ani. Lor le este tot mai greu sa-si lucreze pamintul. Si de multe ori nici nu o mai fac.
Datele arata ca anul acesta au ramas necultivate 1 milion de hectare de teren arabil. Din suprafata cultivata, jumatate sunt terenuri luate in arenda de marii fermieri.