Statul limiteaza despagubirile pe case nationalizate la 15% din valoare. Plata, in 10-12 ani

Cristina Traila, presedinte ANRMAP

Statul va plati cel mult 15% din valoarea reala a despagubirilor pentru casele nationalizate. Plata se va face insa, in urmatorii 10 -12 ani, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de guvern.

Documentul mai prevede ca fostii proprietari au un termen maxim de 90 zile pentru depunerea cererilor de restituire.

 

"Despagubirile vor fi esalonate in transe egale, anual. Suma care va fi alocata pe an este de 531 milioane lei, atat isi permite statul sa aloce, s-a avut in vedere in primul rand strategia fiscal-bugetara", a declarat, la Guvern, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRM), Dorina Danielescu.

Proiectul mai prevede ca vor fi eliminate masurile reparatorii prin restituirea in natura a proprietatii solicitate sau compensarea cu alte bunuri ori servicii sau restituirea pe alt amplasament, fiind acceptata doar plata despagubirilor in conditiile acestui proiect de lege.

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Surse: Guvernul vrea sa suspende 6 luni emiterea titlurilor de despagubire pentru case nationalizate
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pentru depunerea dosarului de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Dupa expirarea acestui termen se pierde dreptul de a mai depune un astfel de dosar. Vor fi introduse termene limita, de 12 luni, 24 luni si 48 luni, in functie de numarul cererilor inregistrate, pana la care unitatile locale si cele centrale trebuie sa finalizeze intregul proces de retrocedare a proprietatilor.

"In ceea ce priveste Legea 1/2009, cunoscuta si sub numele «Legea Voiculescu», indiferent de cauza anularii contractelor de vanzare-cumparare, se propune ca, pentru asigurarea unui tratament egal, chiriasului sa i se restituie pretul platit, actualizat cu indicele pretului de consum, si nu la valoarea de piata, aceasta fiind inechitabil fata de restul proprietarilor pentru care se propune limitarea despagubirilor", a aratat seful ANRP.

Danielescu a mai aratat ca atributiile Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor vor fi modificate semnificativ, prin sporirea competentelor in vederea exercitarii unui veritabil control administrativ-jurisdictional prin validare sau invalidare, in tot sau in parte, a propunerilor de acordare a despagubirilor formulate de catre unitatile detinatoare, in situatia in care aceasta apreciaza ca persoana respectiva nu are dreptul la acordarea despagubirilor.

Va fi eliminat avizul de legalitate exercitat de catre prefecturi, coroborata cu sporirea atributiilor Comisiei Centrale, ceea ce, in opinia Guvernului, va urgenta procesul de restituire si va scurta circuitul administrativ al dosarelor.

Guvernul a sustinut ca aceste modificari se bazeaza pe principiul "predictibilitatii, echitatii si transparentei", pe considerentul ca toti proprietarii vor primi despagubiri in mod echitabil. Intrebat de jurnalisti daca principiul echitatii mai este valabil in conditiile in care alti proprietari au primit deja despagubiri substantiale, seful ANRP a aratat ca aceasta a fost vointa legiuitorului incepand cu 2005.

"Asa au stiut alte guverne sa rezolve aceasta chestiune", a intervenit la aceasta intrebare si purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a aratat ca problema retrocedarii este una complicata, care va starni controverse, si ca Executivul este constient de toate "frustrarile si nemultumirile" pe care le poate genera noua lege, dar ca trebuie vazut contextul economic in care Guvernul incearca sa rezolve problema proprietatii.

Suciu a sustinut totodata ca Guvernul a prezentat vicepresedintelui CEDO, aflat la Bucuresti in urma cu doua saptamani, acest proiect de lege, si ca exista un acord de principiu din partea acestuia privind principiile solutiei propuse. Intrebat daca se teme de noi procese la CEDO urmare a legii propuse, presedintele ANRP, Dorina Danielescu, a aratat ca tocmai CEDO a statuat ca o deosebire de tratament juridic este discriminatorie atunci cand nu este justificata "in mod obiectiv si rezonabil".

Modificarile sunt avansate de Guvern dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Romaniei ca in termen de 18 luni sa adopte o noua lege pentru despagubirile legate de imobilele nationalizate in comunism, termen care expira in luna iulie a acestui an. Guvernul a decis, la mijlocul lunii martie, sa suspende pentru sase luni emiterea titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, spunea atunci ca masura este necesara pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicarii legislatiei in domeniu si reprezinta rezultatul unui audit intern, al hotararii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor in maximum 18 luni, termen care expira in luna iulie, si al faptului ca statul mai detine putine actiuni la Fondul Proprietatea.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate in cadrul auditului realizat la Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor, unde peste 80% din dosarele solutionate pe fond funciar nu aveau atasate certificatele de mostenitor, conform unei verificari efectuate de Ministerul Finantelor.

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata.

In prezent, statul mai detine, prin Ministerul Finantelor, doar 2,66% din actiunile Fondului Proprietatea, insa mai poate acorda despagubiri doar 0,04% din titlurile FP. Un pachet reprezentand 2,62% din actiunile Fondului este blocat la Depozitatul Central deoarece statul a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport in actiuni la alte companii.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Din martie 2008 a fost permisa vanzarea actiunilor Fondului Proprietatea, iar in ianuarie 2011 societatea a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti.

In prezent, persoanele fizice romane mai detin doar 30,6% din actiunile Fondului Proprietatea, in timp ce firmele din Romania au 9,56%. Investitorii straini au ajuns cei mai mai actionari prin achizitiile realizate incepand din martie 2008 si mai vizibil dupa listarea la Bursa. Investitorii institutionali straini detin 46,87% din titluri, iar actionarii persoane fizice nerezidente au 8,57%.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Despagubiri acordate ilegal si proprietari cu acte in regula, nedreptatiti. Frauda grava la ANRP
Despagubiri acordate ilegal si proprietari cu acte in regula, nedreptatiti. Frauda grava la ANRP

Grave nereguli la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Ministerul de finante a descoperit ca multe despagubiri au fost acordate ilegal.

Surse: Guvernul vrea sa suspende 6 luni emiterea titlurilor de despagubire pentru case nationalizate
Surse: Guvernul vrea sa suspende 6 luni emiterea titlurilor de despagubire pentru case nationalizate

Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca Guvernul intentioneaza sa suspende pentru sase luni emiterea titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist, invocand lipsa de fonduri.

Stransi cu usa de CEDO, avem un nou proiect pentru casele nationalizate
Stransi cu usa de CEDO, avem un nou proiect pentru casele nationalizate

Dupa 20 de ani de procese, lacrimi si nedreptati, Romania este pe cale sa puna capat problemei caselor nationalizate ca sa scape de sanctiunile CEDO.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.