Sportul ar putea deveni materie obligatorie la Bacalaureat. 80% dintre școli nu au săli de sport
Se anunţă o nouă schimbare la bacalaureat. Sportul ar putea să fie introdus ca materie obligatorie, conform unui proiect de modificare a Legii Educaţiei.
Iar elevii ar primi calificative, nu note. Mai mult, iniţiatorul propune şi cel puţin o oră în plus de Educaţie Fizică pe săptămâna, pentru toate clasele. Se opune însă acestei intenţii chiar realitatea din şcoli. 80% dintre ele nu au săli de sport.
Nouă din 10 tineri stau cel puţin opt ore în faţa calculatorului sau a televizorului şi unul din trei nu face deloc mişcare, arată statisticile.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
”Am observat şi anul trecut, când eram în a XI-a, că după o zi de învăţat şi de şcoală ajută această activitate fizică. Nu mai ajung să fac foarte mult sport, stau foarte mult în casă c să învăţ pentru alte materii”, spune un elev.
Ca să îi încurajeze, parlamentarul Mihaela Hunca, profesoară de matematică şi fosta sportivă, propune, prin modificarea Legii Educaţiei, ca elevii să dea obligatoriu bacalaureatul şi la sport.
Mihaela Hunca, inițiatorul proiectului de lege: ”Pe lângă celelalte probe de competenţe, vorbim despre competenţe ligvistice, digitale, deci aici vor obţine calificativ. De ce facem acest lucru? Pentru motivarea copilului, pentru stimularea copilului de a conştientiza şi de a participa mult mai activ la activităţile sportive.”
Ar fi scutiţi de această proba cei care au probleme medicale.
Ioana Băltărețu, președintele Consiliului Național al Elevilor:
”Devine o obligaţie. Iar sportul ar trebui să fie făcut din plăcere. Putem vedea şi acum că se răspândeşte practica prin care foarte mulţi elevi îşi iau scutiri medicale, chiar dacă ei nu suferă de anumite condiţii medicale, pentru a evita ora de sport.”
Dincolo de bacalaureat, elevii ar urma să aibă mai multe ori de sport în orar.
Potrivit proiectului de lege, toţi elevii ar trebui să facă cel puţin trei ore de sport pe săptămâna. Mai mult cu o ora sau chiar două faţă de acum. În plus, iniţiatorul propune şi două ore de sport competiţional, la decizia şcolii, pentru ca elevii să se poată antrena pentru olimpiadele şi concursurile sportive.
”Nu se face la un nivel la care să te ajute. Adică doar alergăm şi facem câteva flotări sau altele. Ar trebui să se facă nişte pregătiri pentru un sport de performanţă, să avem echipe mai multe”, spune un elev.
Dar şcolile din România nu sunt pregătite pentru o astfel de schimbare. 80% dintre ele NU au săli de sport. Iar elevii au primit un manual de sport de la ministrul Liviu Pop şi vor sta în bănci că să-l studieze.
Diana Lazăr, profesoară de sport: ”Cea mai mare problemă a noastră, a profesorilor de educaţie fizică, consider că asta este: a sălilor care nu sunt suficiente. Copiii îşi doresc să facă mişcare. Doar că este destul de dificil şi de a acoperi aceste ore cu profesori, de asemenea.”
Proiectul de modificare a Legii Educaţiei va fi în dezbatere publică cel puţin o luna, după care va fi votat de parlamentari.