Spitalele romanesti sunt pline ochi. 1 din 4 pacienti este internat degeaba


Ultimul update: Marti 18 Septembrie 2012 12:33
Data publicarii: Vineri 21 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Sociale
Ambulanta

Situatie-limita in majoritatea spitalelor mari din Bucuresti si din tara. Mai mult de 30% dintre internari sunt nejustificate, se plang medicii. Sectiile sunt aglomerate cu pacienti care ar putea fi tratati foarte bine in ambulatoriu.

Pe de alta parte, Romania si-a asumat in fata FMI reducerea numarului de internari si a cheltuielilor din spitale.

Spitalul Colentina din Capitala este, de altfel, in topul celor asaltate de pacienti cu afectiuni minore, spun chiar medicii. La spitalul de Oftalmologie ... aceeasi situatie. Si la fel in toate marile clinici.

Sufocat este si bugetul. O zi de spitalizare costa cel putin 100 de lei, iar daca se cer analize complicate, poate ajunge si la 1000 de lei.

Cauzele tin de sistem: intre medicul de familie si spital au disparut multe dispensare din tara. Iar la spitalele judetene nu sunt destui medici specialisti.

Iar ministrul sanatatii trebuie sa ia masuri. Potrivit lui Cseke Atilla, dintre cele cinci milioane de internari pe an, ar trebui sa reducem 10%.

Chiar si asa, am ramane fruntasi in Europa: la suta de mii de locuitori, media la noi este de 21.513 internari, in timp ce in Olanda, de pilda, este la jumatate.

 

Sursa: Pro TV

Ne vom putea trata bolile oriunde in Europa, dar se vor deconta
Spitalele private, concurenta serioasa pentru cele de la stat
MS lasa medicii fara rezidentiat sa lucreze in spitale. Te-ai trata la ei?
VIDEO PROTVPLUS.RO