Ne vom putea trata bolile oriunde in Europa, dar se vor deconta "romaneste"

Dată publicare: 19-01-2011 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 14:58


Vom avea parte de tratamente fara frontiere. Deocamdata, este vorba despre o Directiva votata de Parlamentul European, care da dreptul oricarui cetatean al Uniunii sa mearga la ce doctor doreste.

Cu un singur amendament: costul va fi achitat integral de bolnav, urmand ca apoi omul sa-si recupereze banii in tara de origine! Pentru noi, asta ar fi o problema. Sumele pe care le deconteaza autoritatile de la Bucuresti sunt mult sub cele din vest.

Bolnavii asigurati la stat se vor putea trata in orice spital din tarile Uniunii. Ei nu vor avea nevoie de aprobari si avize de la CNAS sau de la Ministerul Sanatatii.

 Problema este ca decontarea se va face la tarifele aplicate de Casa Nationala, deci va fi sub suma reala cheltuita de pacient.

De exemplu, un bolnav care isi face un RMN cranio-cerebral in Anglia plateste aproape 300 de euro, insa la intoarcere omului ii vor fi returnati doar 70 de euro, cat costa procedura in Romania.

Dezavantaje vor fi si la internare. Adica, acasa bolnavul primeste doar 845 de euro pentru o saptamana de internare, desi el plateste 1.000 de euro doar pentru o zi de internare la Viena. Iar pentru un set minim de analize plateste la Londra  215 euro, iar in Romania primeste doar 3 euro.

Exista si acum, macar la nivel teorectic, un formular care ne permite sa decontam in Romania servicii medicale de urgenta. De care, insa, putini stiu.

Valoarea maxima decontata de statul roman pentru o spitalizare este de 3600 de lei. Singurele acte medicale in care statul roman s-a achitat de obligatii au fost cazurile grave care nu puteau fi tratate in Romania.

Directiva Parlametului European se va aplica in 2013 si nu include transplantul de organe, operatiile de infrumusetare si baile termale.


VIDEO PROTVPLUS.RO