Spitalele private, concurenta serioasa pentru cele de la stat
2011 poate fi anul in care medicina privata va trece de la stadiul de clinica la cel de spital. Tot mai multe corporatii anunta cifre de afaceri in crestere, dar si intentia de a pune pe picioare unitati sanitare ca alternativa la cele de stat.
Deocamdata insa putini oameni isi permit un cosult la particular. Asta si pentru ca statul deconteaza sub 10% din tratamente.
Intr-o cladrire, pe o suprafata de 5000 de mp, va functiona un spital de pediatrie. Investitia initiala este de 10 milioane de euro, iar spitalul de copii va fi inaugurat din primavara acestui an.
Aici isi vor gasi de lucru 100 de medici si 100 de asistente. Spitalele vor fi dotate cu ATI pentru cazurile grave care pina acum erau directionate in reteaua de stat.
Investitiile se fac si in tara. Cel mai mare campus medical din Brasov se intinde pe 3000 mp , intreaga investitie de 4,2 milioane de euro, include un ambulator cu 12 specialitati, un stationar pediatric o maternitate unde se estimeaza ca anul asta vor naste 300 de femei.
Este insa nevoie si de implicarea statului pentru ca sistemul privat costa. Iar numarul pacientilor care-si permit sa se trateze este mic in comparatie cu nevoile reale ale populatiei.
O solutie ar fi ca si in sanatate finantarea sa urmareasca bolnavul. Si asta s-ar putea face daca spitalele private ar putea primii mai mult din banii strinsi din contributiile de sanatate.
Stiai ca...?
In spitalele care au acum contracte cu Casa de Asigurari romanii pot primi o parte din bani pentru nasteri si operatii usoare.
Singurele care pot fi decontate 100% sunt analizele. Prin medicul de familie puteti face la privat 32 de analize gratuite iar cu trimetere de la specialist beneficiati de alte 48.