Din 4 ianuarie, statul roman plateste pentru prima fertilizare in vitro
Dupa 4 ianuarie, Ministerul Sanatatii va da drumul unui program national prin care va suporta prima procedura de fertilizare in vitro, pentru 250 de cupluri care nu pot avea urmasi.
Criteriile de intrarea in program vor fi destul de drastice, anunta autoritatile. Cuplurile vor fi validate de o comisie din care vor face parte 5 medici, un economist, un psiholog si 2 reprezentanti ai Asociatiei SOS Infertilitatea. Medicii ginecologi din comisie vor fi independenti si nu vor putea sa fie implicati in procedurile de fertilizare in vitro. Se merge pe principiul de maxima eficienta adica au prioritate cei tineri si sanatosi, cu alte cuvinte cu sanse mai mari sa devina parinti.
Astfel, vor avea intaietate in progam cei care sunt casatoriti, sunt cetateni romani, au intre 20 si 40 de ani, nu sufera de obezitate si n-au mai facut o alta procedura de fertilizare in vitro.
In Romania, medicii estimeaza ca 1.250 de cupluri ar avea nevoie intr-un an de fertilizare in vitro. Mai mult, specialistii spun ca din 10 cupluri cu probleme, in trei, barbatul sufera de infertilitate. Iar acum la nivel european se ia in calcul o alta cauza care nu are de-a face cu vreo afectiune, ci cu stilul de viata al viitorilor parinti.
Startul programului se va da pe 4 ianuarie, cand cuplurile isi pot depune dosarele la clinicile de fertilizare avizate din tara. De acolo, doctorii vor inainta actele comisiei de la minister care vor selecta 250 de dosare. Statul va plati o singura fertilizare in vitro, o procedura care poate costa si 3.000 de euro. Bugetul pentru toate aceste interventii, este estimat la 500.000 de euro, anual. Si in alte tari, fertilizarile in vitro sunt suportate de stat. De exemplu, in Franta sunt decontate 5 incercari, iar in Israel, 2.
A fost initiat si un proiect de lege in domeniul reproducerii umane asistate medical, care trebuie ameliorat prin dezbatere publica si, pe termen mediu, supus procesului de adoptare si promulgare, intrucat Romania este una din putinele tari ale Uniunii Europene care nu dispune inca de o legislatie in domeniu.