Specialistii romani vor sa repopuleze Marea Neagra cu calcan
Pentru ca braconajul si poluarea risca sa ne lase fara pesti in Marea Neagra specialistii romani incearca sa salveze ce se mai poate macar din speciile valoroase.
Lanseaza, in premiera pentru Romania, un program de reproducere in mediu artificial a calcanului, un peste foarte cautat pentru carnea considerata o delicatesa.
Anual, tone de calcan sunt confiscate din plasele navelor turcesti, care pescuiesc ilegal la noi. Si vand apoi kilogramul cu peste 20 de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii de la Institutul de Cercetari Marine din Constanta s-au apucat de treaba inca de anul trecut. Mai intai au capturat, in timpul verii, exemplare mature de calcan din Marea Neagra. Pestii au hibernat pana acum in bazinele institutului. Apoi au fost transferati.
Daca acest program va avea succes, cercetatorii spera sa poata popula la vara apele marii cu cateva mii de calcani. Desigur, asta este tot ce pot face, cu eforturi, oamenii de stiinta. De partea cealalta, zeci de ambarcatiuni turcesti vor incepe, ca in fiecare an, sa braconeze in largul litoralului romanesc.
Ca sa nu fie acuzati de braconaj, multi arunca toata captura atunci cand vad salupele politiei de frontiera.
Nu e de mirare deci ca "stocul" de calcan se imputineaza pe zi ce trece, iar Uniunea Europeana ne reduce sistematic cota de pescuit. Din acest motiv, in magazinele romanesti zac pe taraba calcani din Franta, Italia sau Spania.
In anii '60 se strangeau pe litoralul romanesc 350 de tone de calcan, iar in anii trecuti captura nu a trecut de 50 de tone.