UE ne-a redus cota de calcan pentru ca nu il putem...prinde


Ultimul update: Sambata 13 Octombrie 2012 19:07
Data publicarii: Joi 15 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Saraca "tara bogata". Asa este Romania, care moare de foame, cu bucatele pe masa. Comisia Europeana, ne-a redus iar cotele de pescuit, pentru simplul motiv, ca nu suntem capabili, sa prindem calcanul, din Marea Neagra.

In vreme ce turcii au aproape un milion de ambarcatiuni, noi abia ajungem la cateva sute.

Romania este lovita din doua parti la acest capitol. In primul rand flota de pescuit este distrusa. Apoi, braconierii turci ne fura calcanul, iar bulgarii se bucura din partea Comisiei europene de cote tot mai mari, in detrimentul nostru.

Calculul comisarilor este simplu: au observat ca romanii pescuiesc tot mai putin, iar vecinii nostri tot mai mult. Drept pentru care ii avantajeaza, firesc, pe cei mai vrednici. Doar ca in cazul pescarilor romani nu este lene, ci neputinta.

Acum au ramas doar amintirile. Localnicii au cel mult barci de mici dimensiuni, iar noi avea nevoie de nave. Macar 20, spun responsabilii din Ministerul Agriculturii Cel mai ieftin costa 100.000 de euro.

Si asta n-ar fi singura problema. Statul ar trebui sa vina cu idei, insa nu s-a ingrijit nici macar sa ii ajute pe oameni sa isi faca o retea de distributie a pestelui proaspat cu atat mai putin sa isi ia ambarcatiuni serioase. Pescarii acuza chiar unele interese, care au transformat Romania intr-o mare importatoare de peste congelat din China.

Pentru ca nu au piata de desfacere si nici clienti, pescarii ajung sa congeleze chiar ei pestele si sa ii pastreze pentru sezon.

Chiar si fata de vecinii bulgari stam prost. Flota lor trece de 10.000 de nave. Asa se face ca un roman mananca doar 5 kg de peste pe an, iar ceilalti europeni - de cinci ori mai mult !

Tags: pescuit, calcan, ue,

Rechin monstru capturat in Australia. Peste o tona!
S-a dus sa prinda peste in Ialomita si a pescuit un .... cadavru!
Braconieri turci prinsi in Marea Neagra, la calcan!
VIDEO PROTVPLUS.RO