Specialiștii români în domeniul naval pleacă din țară pentru salarii mai mari. Cât câștigă un vopsitor naval în Olanda
România a devenit una dintre țările care pregătesc specialiști în domeniul naval pentru străinătate.
În timp ce șantierele noastre caută sudori, lăcătuși sau vopsitori și în final aduc muncitori din Asia, specialiștii noștri pleacă din țară, fără să stea pe gânduri, pentru salarii și de patru ori mai mari.
Economiștii sunt de părere că s-ar putea să ne coste investițiile străine.
Olanda este una dintre țările care a angajat peste 1.500 de români din domeniul naval și încaă mai caută sudori, lăcătuși, electricieni, tubulatori, mecanici sau vopsitori. La Galați, cei interesați pot să-și depună CV-urile. Doi candidați au mai lucrat în străinătate și vor să plece din nou.
Costel Mogda, vopsitor naval: „Într-o lună bună, să zicem la patru mii de euro. Și aici e maxim o mie de euro pe lună”.
Duță Jecu, lăcătuș naval: „Ce m-a ținut să muncesc ani de zile și m-a ținut în viață: că au fost corecți cu banii. Și banii la români le trebuie!”
Olandezii fac curse săptămânale cu autocarul, iar salariul oferit pornește de la două mii de euro.
Ioana Enache, specialist recrutare: „Începe de la 10 euro net pe oră și se ridică până la 16 euro net pe oră. Asigurăm cazare, transport atât local, cât și internațional”.
Georgiana Mihailovici, organizator târg: „Ne adresăm în special românilor care au experiență în domeniul naval, fie sudori, lăcătuși, electricieni, mecanici, vopsitori”.
Tot prin contract de muncă li se oferă și asigurare medicală. În rând cu muncitorii pleacă și cei care au terminat Arhitectura Navală.
Prof. Carmen Gasparotti, Facultatea de Arhitectură Navală, Galați: „Cam 30%, în primă fază, după ce termină masterul, se duc în străinătate. Restul rămân în țară, dar, bineînțeles că pleacă, după câțiva ani de zile în străinătate. Mulți dintre ei”.
Facultatea se laudă cu absolvenți în posturi cheie în șantierele navale din Olanda, China, Coreea, Anglia și Norvegia, în timp ce România se confruntă cu un deficit de forță de muncă.
Adrian Coroian, economist: „Deficitul de forța de muncă, și în special calificată, cred ca va fi si mai mare. Ba mai mult, vom pierde foarte multe investiții străine în aceste zone industriale care sunt un motor economic în toată lumea”.
Economiștii spun că salariile în domeniu oferite în țară sunt acum la nivelul celor căutate de ai noștri în Occident în urmă cu 20 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, Olanda, muncitori, locuri de munca, naval, salariu,
Dată publicare:
09-05-2024 19:30