Specialisti din 15 tari solicita prelungirea perioadei de prohibitie pentru sturioni in Dunare
Aceasta este concluzia cercetatorilor care de doi ani au reusit sa repopuleze fluviul cu peste 200 de mii de exemplare din aceasta specie.
Cei mai mari dusmani ai sturionilor sunt braconierii care monteaza dispozitive electrice in Dunare si omoara puietul eliberat.
Specialistii au eliberat in Dunare un numar impresionant de puieti, proveniti de la specimene salbatice. Pentru ca experimentul sa fie unul reusit, ei vor sa fie prelungita perioada de prohibitie, care expira acum in 2016.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Doctor inginer Radu Suciu, cercetator principal: "Este o decizie pe care numai tarile din regiune o pot lua. Este ca la un proces. Examinezi toate parerile pro si contra. Va fi cu jurati. Decizia trebuie sa se ia de comun acord. Faptul ca sturionii inca exista arata ca Dunarea nu a fost niciodata intr-o situatie foarte rea cum a fost Rin-ul sau Tamisa sau Elba".
Situatia geopolitica si economica poate fi un factor care contribuie la acceptarea sau refuzarea acordului de interzicere a capturarii sturionilor.
Sturionii sunt cautati pentru carne si pentru icre. Un kilogram de icre negre de la exemplare de crescatorie, vandut oficial, ajunge si la 8000 de euro, pe cand aceeasi cantitate comercializata de braconieri, de la sturioni crescuti in salbaticie, se vinde cu doar cateva sute de euro.