Specialisti din 15 tari solicita prelungirea perioadei de prohibitie pentru sturioni in Dunare

Dată publicare: 09-09-2015 13:14
Dată actualizare: 12-09-2015 07:15


Aceasta este concluzia cercetatorilor care de doi ani au reusit sa repopuleze fluviul cu peste 200 de mii de exemplare din aceasta specie.

Cei mai mari dusmani ai sturionilor sunt braconierii care monteaza dispozitive electrice in Dunare si omoara puietul eliberat.

Specialistii au eliberat in Dunare un numar impresionant de puieti, proveniti de la specimene salbatice. Pentru ca experimentul sa fie unul reusit, ei vor sa fie prelungita perioada de prohibitie, care expira acum in 2016.

Doctor inginer Radu Suciu, cercetator principal: "Este o decizie pe care numai tarile din regiune o pot lua. Este ca la un proces. Examinezi toate parerile pro si contra. Va fi cu jurati. Decizia trebuie sa se ia de comun acord. Faptul ca sturionii inca exista arata ca Dunarea nu a fost niciodata intr-o situatie foarte rea cum a fost Rin-ul sau Tamisa sau Elba".

Situatia geopolitica si economica poate fi un factor care contribuie la acceptarea sau refuzarea acordului de interzicere a capturarii sturionilor.

Sturionii sunt cautati pentru carne si pentru icre. Un kilogram de icre negre de la exemplare de crescatorie, vandut oficial, ajunge si la 8000 de euro, pe cand aceeasi cantitate comercializata de braconieri, de la sturioni crescuti in salbaticie, se vinde cu doar cateva sute de euro.

Tags: sturioni, decizii,


VIDEO PROTVPLUS.RO