CAMERA ASCUNSA. Braconierii pun in farfuriile romanilor specii aflate pe cale de disparitie. Afacerea cu sturioni si calcani
Sturionii si calcanii ajung fara nici o restrictie in piete si restaurante, desi legea interzice pescuitul si vanzarea acestor pesti pe cale de disparitie.
Sute de politisti au controlat mai multe sate de pescari de pe Dunare, crescatorii, magazine sau localuri cu pretentii, in cautarea braconierilor care fac averi pentru ca nu ii prinde nimeni.
Anchetatorii au capturat 4 tone de sturioni si 3 de calcan si au in vizor mai multi suspecti.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
O ancheta realizata de Rares Nastase pentru emisiunea "Romania, te iubesc" arata la finalul anului trecut cum vand pescarii caviarul pe malul Dunarii la preturi de mizerie, pentru ca din asta traiesc.
Vineri, 400 de politisti au descins in 48 de locuri din tara, in cautarea filierelor prin care sturionii si calcanii sunt pescuiti si vanduti si ajung pe mesele romanilorm, dar si in magazine si restaurante din strainatate.
Anchetatorii au descins la prima veriga a filierei, adica la cei care prind sturionii in Dunare, desi legea le interzice asta pana in 2016. Exista informatii ca mai multi pescari si proprietari de societati piscicole de pe malul Dunarii fac braconaj.
In comuna Gropeni, judetul Braila, au perchezitionat locuinta unui cantonier la Apele Romane.
In urma descinderii, politistii au ridicat de la fata locului 23 de borcane de icre pentru analize.
Investigatorii au descins si in judetul Calarasi, la o crescatorie din Tamadau. Acolo au gasit 300 de kilograme de peste fara documente si au descoperit ca oamenii vindeau sturion cu toate ca nu ar fi avut voie.
Peste sau icre, toate au un cumparator. Politistii au descins mai intai in Bucuresti, la cea mai mare hala de peste - Bucur Obor.
CAMERA ASCUNSA:
Reporter: "Icrele astea atat costa? 290 lei?"
Vanzator: "Da"
Reporter: "Pai sunt mai scumpe ca alea negre".
Vanzator: "Nu, alea sunt 30 de milioane vechi. Da nu se gasesc, nu poti sa le vinzi aici ca nu le ia nimeni. Ne-au cautat la case, daca avem marfa prohibita".
Reporter: "Pai si aveti in hala?"
Vanzator: "Da, tot timpul".
Asadar, in piete nu gasim icre negre. Sunt prea scumpe. Le gasim in magazine cu 1.000 de euro kilogramul, dar si in restaurante.
Bucatariile restaurantelor de pe malul lacului Herastrau sunt controlate de politistii de la investigarea fraudelor in cautarea pestelui braconat din Dunare.
Dar si cele de la malul Marii Negre si Tulcea. In cadrul anchetei de la "Romania, te iubesc", patronii de restaurante sustineau in fata camerei ca au icre si peste de la crescatorie. Dar s-au dat de gol.
O ancheta de proportii vizeaza filierele de braconieri.
In timp ce anchetatorii strangeau 4 tone de sturioni, contrabandistii incercau sa scoata din tara pe la Vama Veche 3 tone de calcan. Fara documente de insotire, pestele a ramas in grija politistilor de frontiera.