CAMERA ASCUNSA. Cum se vinde peste dintr-o specie protejata: "Ne-au cautat daca avem marfa prohibita. Avem tot timpul"

27-05-2014 19:35


Unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din industria piscicola a fost audiat in ancheta legata de braconajul cu sturioni si calcani. Robert Raduta a dat marti primele declaratii.

In depozitele frigorifice ale lui Robert Raduta de la Tamadau, judetul Calarasi, au fost descoperite in urma cu mai mult de o saptamana zeci de kilograme de carne dintr-o specie de peste protejata de lege. Raduta isi vrea acum marfa inapoi.

''Am dat o declaratie despre braconaj, despre sturioni, ce se intampla cu reproducerea. Am adus documente care atesta proprietatea pestilor confiscati. Vom face cerere sa ni se restituie. In ferma nu exista mie in mie peste braconat", spune afaceristul.

Robert Raduta castiga bine de pe urma fermei de reproducere a sturionilor de la Tamadau, iar recentele perchezitii facute pentru depistarea braconierilor nu il surprind deloc. Chiar el i-a reclamat pe cei care au facut averi fabuloase dupa ce au vandut ilegal caviar.

"Acum trei saptamani, am sesizat politia economica de faptul ca la Obor se vand sturioni, crap si somn de Dunare. In prohibitie, ala era un obiect de controlat. Era ori o pacaleala, ca vindeau de crescatorie cu eticheta mare de Dunare, ori erau ilegal electrocutati in perioada de bataie", mai afirma proprietarul fermei de sturioni.

O filmare cu camera ascunsa arata cum se face comertul cu marfa interzisa de lege:
"- Icrele astea atat costa? 290 de lei?
- Da.
- Pai sunt mai scumpe ca alea negre.
- Nu, alea sunt 30 de milioane de lei vechi. Dar nu se gasesc, nu poti sa le vinzi aici, ca nu le ia nimeni. Ne-au cautat la case, daca avem marfa prohibita.
- Pai si aveti in hala?
- Da, tot timpul.
"

"Ei au si sturion, spun ca e din crescatorii, dar dupa gust iti dai seama ca e de Dunare", crede un client din hala.

Ancheta declansata de procurorii Parchetului General si de cei de la Inspectoratul General al Politiei a dus la confiscarea a 4 tone de sturion si 3 tone de calcan, pe care braconierii incercau sa le scoata in mare graba din tara, prin Vama Veche. De asemenea, s-au gasit si sute de kilograme de icre negre. Raduta spune ca sta linistit: "Pestii din salbatic pe care i-am folosit la reproducere i-am cipat, fisat si i-am eliberat".

Parchetul General nu a anuntat pana acum cati dintre braconierii monitorizati au fost pusi sub acuzare.

VIDEO PROTVPLUS.RO