Sondaj: 60% din romani cred ca tara noastra e privita prost in Uniunea Europeana
Peste 60% din romani sunt optimisti in privinta viitorului Uniunii Europene, insa un procent similar considera ca Romania este privita prost si foarte prost in UE, potrivit unui sondaj IRES publicat joi.
Astfel, 12% din respondenti s-au declarat foarte optimisti cu privire la viitorul UE, 34% fiind pesimisti, iar 50% au indicat ca au o imagine pozitiva a Uniunii. Aceasta e perceputa negativ de 26% din romani, in timp ce 21% au o perceptie neutra.
De asemenea, 74% din romani considera ca e un lucru bun ca Romania este membra UE, iar numai 22% considera ca este o realitate negativa. Circa doua treimi (65%) considera ca Romania beneficiaza de pe urma aderarii la UE, iar 33% sunt de parere ca tara noastra nu iese in avantaj datorita aderarii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe de alta parte, nu mai putin de 60% din romani sunt de parere ca Romania are o imagine negativa in UE (42% au indicat ca e vorba de o imagine proasta si 18% de o imagine foarte proasta), 38% considerand ca tara noastra e in general "bine privita" in cadrul Uniunii. Numai 1% din respondenti au spus ca Romania e vazuta foarte bine in UE.
Doua treimi dintre romani considera si ca influenta tarii noastre in cadrul concertului european este foarte scazuta, 49% din respodentii sondajului indicand ca Romania este printre ultimele cinci state UE la acest capitol, iar 15% cred ca tara noastra este chiar pe ultimul loc cu privire la cuvantul pe care il are de spus in cadrul UE. Un procent de 30% cred ca Romania este "pe la mijloc" privind influenta in UE, iar numai 4% cred ca Romania este intre primele cinci state in acest sens.
De asemenea, 86% din respondenti cred ca Romania ar trebui sa se comporte in relatiile cu celelalte state UE de pe picior de egalitate, iar numai 8% cred ca tara noastra ar trebui sa accepte o pozitie de inferioritate.
Totodata, 51% din respondenti considera ca presedintele Romaniei este respectat in strainatate, iar 45% cred contrariul, in timp ce primul-ministru este perceput ca o persoana respectata in plan international de catre 61% din subiectii sondajului, iar 32% au opinia contrara.
Nu mai putin de 73% din respondenti au indicat ca relatiile cu statele europene au fost influentate de coabitarea presedintelui cu premierul, iar 22% au raspuns contrar. De asemenea, 58% cred ca aceasta coabitare a adus o influenta pozitiva in relatia cu statele UE, iar 41% cred ca e vorba de fapt de o influenta negativa.
Desi 86% din respondenti au indicat ca aderarea la spatiul Schengen este un lucru bun pentru tara noastra, procentul celor care considera ca Romania este si pregatita pentru acest pas este de 53%, cei care cred ca stadiul e de fapt de nepregatire fiind 45%.
Un procent important de 67% sustin ideea unei Uniunii Monetare si Economice, cu Euro ca o singura moneda, numai 31% exprimandu-se impotriva. Si ideea extinderii UE cu alte tari este sustinuta de 77% din respondenti, numai 20% fiind impotriva. De asemenea, nu mai putin de 57% din respondenti au acceptat ideea ca viteza de construire a UE sa fie mai mare intr-un grup de tari decat in celelalte, impotriva pronuntandu-se 39%.
Sondajul IRES a fost realizat prin telefon si consultare online pe un esantion de 1.324 de subiecti cu varsta peste 18 ani, avand o marja de eroare de +/-2,8%.