Doar 32% dintre romani merg la serviciu din pasiune. Ce spun angajatii despre orele suplimentare
Aproape jumatate dintre romani (44,5%) declara ca vin la serviciu pentru salariul lunar, in timp ce 32% spun ca muncesc din pasiune.
Un studiu online realizat la cererea Rogalski Grigoriu Public Relations in preajma zilei de 1 Mai, pentru a cerceta atitudinea romanilor fata de munca si angajatori, a scos la iveala faptul ca 80,6% dintre romani sunt convinsi ca actuala situatie economica poate fi depasita doar prin munca.
Romanii se considera mai degraba un popor harnic (55,4%) decat lenes (44,6%). Ca modele de urmat, acestia cred ca germanii (44,5%), japonezii (35,12%) si chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intrebati despre relatia dintre mediul privat si sectorul public, cei mai multi romani (peste 62%) considera ca angajatii de la stat muncesc mai putin decat cei din sectorul privat, in timp ce 29% sunt de parere ca toti romanii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre romani sunt de parere ca angajatii de la stat muncesc mai mult decat cei de la privat.
Unul din trei romani (31,8%) munceste ore suplimentare cel putin o data pe saptamana, in timp ce 17,8% dintre acestia petrec un weekend la birou o data pe luna, iar 12% se duc in weekend la birou o data pe trimestru. Doar 8% dintre romani nu se abat de la orarul de munca stabilit cu angajatorul.
Desi lucreaza ore suplimentare, doar 12,8% dintre romani declara ca sunt intotdeauna platiti corespunzator pentru acestea, in timp ce 21,8% sunt remunerati ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de munca. Unul din trei romani, pe de alta parte, lucreaza ore suplimentare fara a fi platit corespunzator.
Romanii nu au o perceptie pozitiva despre patroni, 68,9% dintre respondenti spunand ca acestia din urma nu sunt modele de urmat in spiritul respectului fata de munca.
Participantii la sondaj au fost intrebati care considera ca ar fi cea mai potrivita metoda de a sarbatori Ziua Internationala a Muncii. Peste jumatate dintre acestia au declarat ca aceasta trebuie celebrata prin repaus (61,5%), in timp ce un procent important, 21,8%, considera ca ziua de 1 Mai ar trebui sarbatorita prin munca in folosul comunitatii.
Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani declara ca nu au facut niciodata munca in folosul comunitatii, in timp ce 7,6% sunt total impotriva ideii de munca in folosul comunitatii.
Sondajul "Atitudinea romanilor fata de munca" a fost realizat in perioada 25 - 29 aprilie pe un esantion de 5.887 respondenti, cu varste de peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori ai platformei de cercetare iVox.ro.