Solutiile la care apeleaza fumatorii pentru a evita imaginile socante de pe pachete: "Sunt oripilat, nu le mai suport"

Dată publicare: 20-06-2017 19:31
Dată actualizare: 23-06-2017 07:16


Imaginile socante de pe pachetele de tigari i-au facut pe fumatori sa gaseasca solutii pentru a evita pictogramele si mesajele dure cu un puternic impact emotional.

Asa ca isi cumpara huse speciale, in diferite culori, tabachere, sau pur si simplu acopera cu o hartie imaginile suparatoare. Scopul campaniei a fost atins, sustin insa, cei din Ministerul Sanatatii: ''unii renunta la fumat''. In realitate este vorba despre adulti, pentru ca in rest tot mai multi copii dobandesc acest viciu.

''Nu le vreau pe alea cu impotenta, va rog, mai bine imaginea cu cancer. Vedem un ochi care nu ne mai vede el pe noi ca are cataracta si vedem o mama care ii sufla copilului fum in fata, e o tampenie, niciun parinte n-are face lucrul asta."

Astfel de discutii au loc des mai ales in ultimele 3 luni de cand au aparut pachetele de tigari cu imagini infricosatoare.

''Pe un fumator nu-l deranjeaza aceste imagini, e o decizie gresita psihologic. Cu cat dai niste imagini mai socante cu atat atragi mai tare atentia.''

''Oribile, oripilat, nu le suport. Am renuntat la pachetele respective, cumpar tutun varsat pentru ca pe alea nu prea mai gasesti poze.
Ai cerut alt pachet vreodata?
Da, era cu un copil minor, apoi am cerut alta poza si cand am ieist afara am decojit sa ramana doar cartonul."

Adrian Nitu, comerciant: "Cand erau si pachetele vechi imi cereau: "Nu aveti un pachet fara poza?" Acum imi cer alte poze, de exemplu e poza cu piciorul si imi cer poza cu ochiul."

Cei care au intuit ca romanii nu se grabesc sa renunte la fumat au iesit pe piata cu huse in diferite culori, marimi, cu desene sau fara.

Tabacherele sunt insa mai scumpe. O bucata de hartie alba este metoda gratuita la care apeleaza cei care nu vor sa investeasca in accesoriile care acopera pictogramele de pe pachetele de tigari. Cei mai creativi scriu pe biletele diverse mesaje ori lucruri pe care trebuie sa le indeplineasca in acea zi. De pilda, azi alerg in parc la ora 20.

Inca din luna ianuarie, de cand au aparut pachete noi, apelurile la telefonul verde ''stop fumat'' au crescut de 7 ori prin comparatie cu anul trecut. Unii sunt revoltati, ca imaginile sunt prea dure, altii au cerut ajutor pentru a renunta la acest viciu.


VIDEO PROTVPLUS.RO