A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
Plutesc arome îmbietoare, de legume coapte şi mirodenii, în multe zone din ţară. A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă, aşa că gospodinele nu mai prididesc cu treaba.
La Galaţi, de pildă, au pus stăpânire pe locurile amenajate pentru grătar şi rumenesc de zor vinete, ardei şi roşii.
În pădurea Gârboavele, în apropiere de Galaţi, locurile pentru picnic au fost ocupate încă de la primele ore. Cele care s-au instalat cu simt de răspundere în faţă grătarelor sunt gospodinele. Nici vorba de fripturi! La foc potrivit, se coc vinetele, ardeii şi roşiile pentru zacuscă.
Domnii sunt şi ei la datorie şi au sarcini clare: să supravegheze focul!
Când vine vorba de respectarea reţetei, tot doamnele sunt cele care ţin frâiele: "Două kilograme de dovlecel tăiat cubuleţe şi ciupercile, spre sfârşit, tăiate fideluta. Am făcut zacuscă. Şi cu ciuperci, şi fără ciuperci. Şi cu ciuperci, şi cu bostănei şi cu de toate."
Iar dacă va temeţi că nu nimeriţi cantităţile: "Pun zece kilograme de ardei, zece de vinete, patru de ceapă, două de ulei, două de morcov, bostănei şi cam atât."
Rezultatul final: 12 borcane de 400 de grame de zacuscă.