Solutia gasita intr-un sat din Alba pentru copiii care nu merg la scoala din cauza saraciei: "Acum invat, ma joc si mananc"
Copiii cu risc de abandon scolar si care provin din familii cu posibilitati reduse au sansa sa isi cladeasca un viitor.
Asta dupa ce autoritatile din Ighiu, judetul Alba, impreuna cu biserica, au pus la punct un proiect prin care zeci de elevi din clasele primare raman dupa ore, invata carte, au parte de o masa calda si primesc rechizite scolare. Programul functioneaza din toamna si este gratuit.
50 de copii din doua sate ale comunei Ighiu au avut in acest semestru sansa de a ramane dupa ore la scoala, unde mai multi profesori ii ajuta la teme. Rezultatele s-au vazut in scurta vreme: notele elevilor au crescut.
"Avem operatii de ordinul doi, care sunt impartirile si inmultirile si operatiile de ordinul intai - adunarea si scaderea", explica ce a invatat o fetita.
"Invat, citesc, ma joc, mananc... Cand eram acasa aproape ca nu intelegeam nimic, dar aici totul inteleg, ca doamna ne explica. Nu luam inainte la matematica cand ne dadea munca independenta nota 10, dar acum iau aproape in fiecare zi", spune Lorena.
Sabina Bota, invatatoare: "Sunt elevi mai putini si atunci ii putem ajuta mai bine pe fiecare dintre ei si exact acolo unde au nevoie. Au crescut notele."
In alta clasa, o invatatoare ii ajuta pe copii sa isi faca temele. Pustii sunt incantati ca li se explica pas cu pas fiecare neclaritate.
La pranz, fiecare copil primeste mancare gatita, iar la ora 16:00 vin parintii dupa ei. Intre timp, se joaca si chiar invata sa cante.
Parintii sunt incantati de acest proiect: are efecte vizibile si este gratuit.
Amalia Barabas, mama unui copil: "De multe ori nu stiam sa ii arat la anumite teme si mergea asa si nu era bine. Acum insa vine de la scoala, se joaca, au parte si de o masa calda."
Traian Rusu, primar Ighiu: "Multi copii din Ighiu si din satul Sard au fost pusi in situatia abandonului scolar. Prin implementarea acestui program le cream conditii optime sa mearga la scoala, le dam o masa gratuit si le asiguram rechizite scolare."
Proiectul functioneaza din toamna si investitia de 15.000 de lei pe luna este acoperita de primarie, din bugetul local si de biserica, prin Filantropia Ortodoxa Alba Iulia.