Planul pentru 2011 al sefilor de la agricultura: orezul este viitorul!
Italienii si asiaticii au concesionat terenuri intregi si vor sa ne invete secretele cultivarii orezului cu bobul lung, dupa care tot mai multi europeni se dau in vant.
Specialistii in agricultura spun ca in ultimii zece ani orezariile s-au extins de 10 ori, iar productia nationala a crescut de patru ori.
Orezul este de baza pentru chinezi. Posibil sa fie curand de baza si pentru romani, cot la cot cu mamaliga si cu painea.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De la 1300 de hectare de orez in 2001, astazi avem 13.000 de hectare, de 10 ori mai mult. Un salt urias la care nu visau sefii de la Ministerul Agriculturii. Investitorii straini prind curaj si vor sa transforme mlastinile Romaniei in orezarii.
De fapt, suprafata reala este de 60.000 de hectare. Insa cele mai multe plantatii pe care le aveam inainte de anii '90 sunt acum ochiuri de apa si buruieni.
Ambitia specialistilor de la Ministerul Agriculturii este sa aclimatizeze in Romania cat mai multe soiuri de orez cu bobul lung.
Se poate sa cultivam intr-o zi pe suprafete mai mari parfumatul orez thailandez , mai uleios si mai bogat in proteine decat alte soiuri? Daca muncim pamantul si ne ajuta clima, da! Dupa primele luni in care are nevoie de apa, orezului ii place seceta.
Investitia costa, dar face! Confirma si Ionel Ivan, un producator de orez din Braila care a inregistrat 20 de soiuri noi in Romania si exporta marfa in Turcia si Europa.
"La o productie de peste 8 tone pe hectare, sigur ca e rentabil. Cheltuielile pe hectar se ridica undeva la 1500, 1800 de euro", spune Ionel Ivan, producator.
Italienii au concesionat cea mai mare parte a orezariilor. Vin puternic din urma asiaticii.
In ultimii zece ani orezariile au evoluat frumos si spectaculos. De la o productie de 1200 de kilograme in 2001, la aproape 6.000 de kilograme anul trecut si o estimare de aproape 7 tone pe hectar in 2011.