iLikeIT. Atentie cand folositi computerul de la serviciu. Sefii monitorizeaza timpul petrecut pe net

Ultimul update: Vineri 15 Noiembrie 2013 06:54
Data publicarii: Miercuri 09 Octombrie 2013 20:04
Categorie: iLikeIT

Fiti precauti atunci cand folositi calculatorul de la serviciu. Sefii sunt cu ochii pe toti angajatii, mai ales in sistemul privat.

Peste 50% dintre companiile din Romania folosesc sisteme de monitorizare a salariatilor, cu acordul acestora. Este vorba despre soft-uri care le transmit managerilor date exacte despre timpul petrecut de oamenii lor pe retele de socializare sau pe diverse site-uri.

Conform unui studiu Eurostat, romanii sunt pe penultimul loc la productivitate in Europa.

Romanii sunt lideri in Uniunea Europeana la numarul de ore petrecute la munca - 41 saptamanal. Acelasi studiu realizat de Eurostat ne spune ca tot romanii sunt productivi doar in proportie de 49 la suta, fata de media unui cetatean european.

Timpul petrecut pe internet este principala cauza a lipsei de interes, spun specialistii.

Ca sa repare problema, majoritatea managerile apeleaza la sisteme de monitorizare. Unul dintre soft-uri folosit de peste 500 de companii din Romania este produs la noi in tara.

Dan Gurghian, manager companie de software: "De exemplu, Facebook. Sa vedem... colega Catalina a petrecut astazi 9 minute si 37 de secunde activ, colegul Ionel, 2 minute si 12 secunde... In acest raport vedem ca exista un grad de productivitate de 46%, un timp neproductiv de 16% si un timp netru de 35%".

Asa ca mare grija ce site-uri accesati. Chiar daca nu este langa voi, seful stie exact cand lucrati si cand va relaxati. Legea interzice, insa, folosirea soft-urilor care verifica date personale fara acordul angajatului.

Pentru orice fel de monitorizare a activitatii pe calculator, angajatul trebuie sa fie anuntat in prealabil. Totusi, corespondenta personala a acestuia nu poate fi accesata de catre angajator, decat daca angajatul ii da de bunavoie parolele.

Mihai Olariu, avocat: "Astfel, se realizeaza o protectie a vietii private a angajatului, care, chiar aflat la locul de munca, are, potrivit doctrinei si a unei hotarari judecatoresti, dreptul la o viata privata, in anumite limite".

Jumatate din companii folosesc astfel de sisteme, iar unii dintre directori nu se multumesc doar cu monitorizarea pe computer.

Daca in America metoda este larg raspandita, tari europene precum Franta sau Germania, unde sindicatele au o mare putere, se feresc sa le utilizeze.

iLikeIT. Cum sa ne ferim de tepele de pe retelele sociale sau email
iLikeIT. Cum sa ne ferim de tepele de pe retelele sociale sau email
ilikeit
iLikeIT. Gadgeturi pentru 2019. telefonul cu ecran flexibil și camere integrate în ecrane
iLikeIT. Apple a adus și în România una dintre cele mai performante și scumpe tablete
LISTA localităţilor din România care vor avea internet gratuit în spaţii publice
iLikeIT. Cele mai importante tendințe din tehnologie în 2019
iLikeIT. Cele mai interesante gadgeturi apărute în ultima perioadă
iLikeIT. Jocul săptămânii este Battlefield 5 - ”Al Doilea Război Mondial”
poluare
Gadget-ul care purifică aerul din mașină. Cum se montează și care sunt beneficiile