Socata si siropul din muguri de brad, in meniul teraselor si restaurantelor. Cat costa o sticla cu sucuri naturale
Un parfum de soc inflorit invaluie Romania, si nu putini sunt cei care isi aduc aminte cu drag de socata racoroasa, bauta in copilarie. Din fericire, reteta s-a pastrat si a fost preluata de multe terase si restaurante.
Tot in acesta perioada, mugurii de brad sunt culesi din paduri, iar producatorii traditionali se pregatesc sa ii transforme in siropuri.
Mircea are 29 de ani si a terminat Facultatea de Drept. Curios este ca nu l-am gasit la tribunal, ci la cules de soc pentru afacerea lui: "La nunta mea s-a consumat mai mult sirop de soc decat bauturi carbogazoase si asa mi-a venit ideea sa imi deschid acesta afacere."
Mircea livreaza siropul de soc in toata tara, atat la restaurante, cat si in magazine. Cere 15 lei pentru o sticla.
Mai nou si restaurantele au in aceste zile in meniu socata.
Istvan Tamas: "La noi in restaurant socata se face dupa retea bunicilor, avem apa fiarta care s-a racit, folosim lamaie si putina sare de lamaie, zahar sau miere."
Este perioada in care se culeg mugurii de brad. De la jumatatea lunii mai, cararile de munte sunt batute de localnicii care fac siropuri medicinale.
Acasa, gospodinele fierb siropul, asta dupa ce au spalat mugurii, i-au fiert 20 de minute si i-au tinut la macerat timp de o zi. Siropul este suta la suta natural, singurul conservant folosit fiind lamaia.
Siropul de brad se foloseste in principal pentru tratarea tusei, insa poate fi baut si cu apa minerala: "Raceala, durere de gat, antistres, mugurul e 100% natural, nu a ajuns poluarea la el, e din varful muntelui si isi pastreaza aroma daca il pregatesti natural."
Un litru de sirop de brad se vinde cu aproximativ 20 de lei.